21.00  Završava se 72. dan agresije na Ukrajinu. Ruska ofanziva na čeličanu Azvostal izvan Mariupolja se nastavlja. Još uvijek ima civila i na stotine ukrajinskih vojnika koji pružaju otpor. Smatra se da Moskva želi osvojiti ovaj kilometardski dugi pogon do 9. maja kada Rusija slavi Dan pobjede nad Hitlerovom Njemačkom.

Fregata Admiral Makarov napadnuta je ukrajinskim projektilima Neptun u blizini obale Ukrajine, u blizini otoka Serpent, javljaju ukrajinski mediji. Ona je jedan od tri ratna broda ostala u ruskoj floti u Crnom moru nakon potonuća raketne krstarice Moskva, uništene nakon napada Ukrajine 14. aprila. Dumskaya, ukrajinska novinska web stranica, zabilježila je da je Rusija poslala helikoptere za spašavanje posade broda.

Prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara, ukrajinska fudbalska reprezentacija okupila se ovog petka u Sloveniji, gdje je počela s pripremama za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Izvijestio je to selector Oleksandr Petrakov na konferenciji za novinare u slovenskom mjestu Brdo pri Kranju, gdje je izrazio uvjerenje da se igrači mogu vratiti u formu usred velikih poteškoća s kojima se susreću.

15.50  Ukrajina je u ponedjeljak objavila da su njezine bespilotne letjelice potopile dva ruska broda u Crnom moru u blizini Zmijskog otoka. "Dva ruska broda Raptor uništena su danas u zoru u blizini Zmijskog otoka", napisao je na društvenim mrežama vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužnji.

"#bayraktar radi svoj posao", nastavio je, misleći na borbeni dron poznat kao Bayraktar TB2, koji je navodno pomogao potopiti dva ruska brza jurišna Raptora. Uz poruku, Zaluzhnyi je objavio 17-sekundni video koji navodno prikazuje trenutak kada su dronovi pogodili brodove.

Rusija nije komentirala tvrdnju Ukrajine.

Brodovi klase Raptor su 16 metara duga plovila s mitraljezom koja se koriste za patrolne misije, s tročlanom posadom i prostorom za prevoz do 20 vojnika.

Iako mali, Zmijski otok strateški je važan jer se nalazi na rubu ukrajinskih teritorijalnih voda u Crnom moru. U prošlogodišnjem izvještaju Atlantic Council think tanka to je nazvano "ključem ukrajinskih pomorskih teritorijalnih zahtjeva" u Crnom moru.

 

12. 10  Ruske trupe pojačale su napade na čeličanu Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju (jugoistok) posljednjih sati, dok su napredovale u svom cilju kontrole nad regijama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, prema posljednjoj objavi Vrhovne komande ukrajinske vojske.

U izjavu objavljenoj na Facebooku, a premijela je lokalna agencija Ukrinform, navodi se da "ruski osvajači nastavljaju blokirati ukrajinske odbrambene jedinice unutar tvornice Azovstal", posljednjeg uporišta ukrajinskog otpora u tom strateškom lučkom gradu. Još uvijek su tamo stotine civila skrivenih od početka agresije, uključujući djecu, iako su neki već uspjeli otići zahvaljujući operaciji evakuacije koju su sponzorirali UN i Crveni križ.

Istodobno, ofanziva se nastavlja na istoku, gdje Moskva nastoji postići punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom regijom, te održati kopneni put između tih teritorija i privremeno okupiranog Krima.

Konkretno, u vojnom izvještaju se precizira da je neprijatelj napao ukrajinske položaje u smjeru Limana, Siverska i Popasne, dok su na sjeveru Hersonske i Mikolajvske oblasti ruski osvajači bombardirali naselja iz kojih su se povukli. Situacija je mirnija u smjeru Južnog Buga, druge po važnosti rijeke u zemlji koja se ulijeva u Crno more, gdje je neprijatelj držao zarobljene granice.

07. 40 U Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, danas će biti izveden novi pokušaj evakuacije, objavile su ukrajinske vlasti. UN je preko svog generalnog sekretara Antónia Guterresa naznačio da će treći konvoj pokušati spasiti civile koji ostaju u čeličani Azovstal, posljednjem bastionu otpora u lučkom gradu.

U međuvremenu, zapovjednik jedinice Azov Denis Prokopenko optužio je Moskvu da pokušava "uništiti" vojnike koji ostaju u kompleksu. "Situacija je iznimno teška, ali nastavljamo izvršavati zapovijed za održavanje odbrane", rekao je u snimci Telegrama.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky ponovno je pozvao njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da posjeti Kijev. Prije tri sedmice Steinmeier je otkazao svoje prvo putovanje u ukrajinski glavni grad, shvaćajući da nije "dobro došao" u zemlju zbog bliskih odnosa koje je imao s Moskvom dok je bio ministar vanjskih poslova.

Izraelski premijer Naftali Bennett dao je uvjeravanja da se ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao za antisemitske komentare njegovog ministra vanjskih poslova, u vezi s izjavama Sergeja Lavrova u kojima se tvrdi da je Adolf Hitler je imao jevrejsko porijeklo.

Sjedinjene Države pružile su obavještajne podatke kako bi pomogle Ukrajini da u aprilu potopi raketnu krstaricu Moskva, vodeći brod ruske Crnomorske flote, javljaju američki mediji. CNN i Washington Post pozivaju se na izvore iz američke vlade koji su naznačili da Washington "nije imao prethodnu obavijest" da će Kijev napasti ovaj amblematični ruski brod. Međutim, oni su priznali da SAD "dijele pomorske informacije" s Ukrajinom kako bi pomogli zemlji u odbrani od napada ruskih snaga, koje su sa svojih ratnih brodova lansirale projektile iz Crnog mora prema ukrajinskoj teritoriji.

SAD je, prema tim izvorima, pomogao odrediti tačnu lokaciju raketne krstarice kako bi omogućio ukrajinski napad. Pentagon nije službeno potvrdio američku ulogu u potonuću Moskve, ali je priznata bliska suradnja s Kijevom. “Ukrajina kombinira informacije koje mi i drugi nudimo s obavještajnim podacima koje sami prikupljaju. A onda sami donose odluke”, rekao je John Kirby, portparol State Departmenta, na konferenciji za novinare.

Rusija je do sada priznala jednog mrtvog i 27 nestalih u potonuću Moskve, što Moskva pripisuje požaru i eksploziji municije, a Kijev i SAD udaru dva ukrajinska projektila. Izvori iz ukrajinske vojske naveli su da su ruski brod pogodile dvije ukrajinske rakete Neptun, uslijed čega je na njemu došlo do nekoliko eksplozija i požara.

Rusija je prvo uvjeravala da je posada evakuirana na druge brodove u tom području. Međutim, nekoliko sati kasnije Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je "Moskva" potonula "usred oluje kada su je teglili u luku".