Nakon učestalog negiranja genocida u Srebrenici, koje je posebno bilo naglašeno tokom posljednje sjednice Narodne skupštine Rs-a, kao i na mitingu „Srpska te zove“ koji je organiziran u Banjoj Luci 18. aprila, Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je pismo Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u kojem se zahtijeva pokretanje procesa za ukidanje Republike srpske. 

U pismu naslovljenom na Visokog predstavnika Schmidta i upućenom, između ostalog, ambasadama SAD-a i Velike Britanije, te predstavništvu Evropske unije i Organizaciji ujedinjenih nacija stoji da „negirati dokazane zločine genocida znači činiti veće zločine. Nagrađivati i veličati zločince znači biti veći zločinac“.

Navodi se da su politike iz 90-ih godina predvođene Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem počinile teške zločine širom Bosne i Hercegovine, a da je sudskim presudama utvrđeno da je na području Srebrenice počinjen zločin genocida.

„Za njihove nasljednike Aleksandra Vučića i Milorada Dodika to nije genocid“, stoji u ovom pismu i dodaje se da se upravo zbog takvih politika dešavaju ratovi, teški zločini i genocidi. „Baš zbog takvih politika  neophodno je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u OUN-u“, stoji u pismu.

Savez RVI paraplegičara FBiH poziva domaće i međunarodne institucije da „zbog negiranja presuđenog zločina genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca, pokrenu proces ukidanja entiteta po Dejtonskom sporazumu nazvan Republika Srpska, kojim je nagrađen genocid u Srebrenici i svi zločini na prostoru Bosne i Hercegovine“.

„Za ovakvo fašističko ponašanje politike koje predvode Milorad Dodik i Aleksandar Vučić uporište crpe upravo iz institucija ovog entiteta, koji je nastao na najtežim zločinima, na genocidu“, navodi se u pismu.

Na kraju pisma, koje potpisuje predsjednik Saveza Mujo Aganović, traži se od institucija države Bosne i Hercegovine da se zabrani ulazak u državu svim osobama koje negiraju genocid u Srebrenici, a u prvom redu Aleksandru Vučiću.