Nihad Uk podnio je ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo čime je zvanično počela rekonstrukcija Vlade KS.

“Upravo sam podnio ostavku na poziciju premijera KS, zvanično počinje rekonstrukcija Vlade. Ovaj proces ćemo završiti u narednih mjesec dana, a do tada aktuelni saziv nastavlja raditi na započetim projektima. Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove vlade koja ima podršku nove skupštinske većine”, napisao je Uk na Facebooku.

Do promjene će doći u najmanje tri resora. Kako je ranije javio Faktor, Bojan Bošnjak iz Naše stranke trebao bi doći na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša umjesto Almira Bečarevića (Stranka za BiH).

Afan Kalamujić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sarajevogasa (Za nove generacije) prijedlog je za ministra finansija umjesto Emira Dedovića (Stranka za BiH). Adna Bešić (Za nove generacije) trebala bi zamijeniti Pavla Krstića (Naša stranka) na mjestu ministra visokog obrazovanja.

Također, vrlo izvjesno je i da s pozicije ministra zdravstva u KS odlazi Haris Vranić (Socijaldemokratska partija BiH).

O rekonstrukciji Vlade KS u javnosti se već govori od jula ove godine, a nakon što je SBiH izašao iz koalicije sa strankama "Trojke". Dogovori vladajuće većine u Kantonu Sarajevo u vezi s rekonstrukcijom Vlade traju već mjesecima, a ministri Stranke za BiH u startu su zauzeli stav da neće sami podnijeti ostavke.

Cijeli proces se odužio jer većina u Kantonu nema dovoljno sigurnih ruku da podrži rekonstrukciju. Naime, "Trojka" se, piše Faktor, unutar sebe ne može izboriti sa megalomanskim apetitima, uvjetno rečeno, samostalnih zastupnika predvođenih Damirom Marjanovićem (Za nove generacije).