Bogat i sadržajno raznovrstan program manifestacije Dani Instituta za jezik 2024. godine, pored brojnih lokalnih aktivnosti, uključuje i niz inozemnih gostovanja i predavanja. U cilju promoviranja izdanja Instituta za jezik, ali i jačanja pozicije Instituta u bosnistici, saradnici ove naučne institucije posjetili su 14. marta 2024. godine Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gostujući na Odsjeku za kroatistiku.

Kolegama s Odsjeka za kroatistiku te studentima kroatistike obratili su se direktor Instituta za jezik dr. Jasmin Hodžić te saradnice dr. Erma Ramić-Kunić i MA Elmira Resić.

Dr. Jasmin Hodžić ukazao je na važnu ulogu Instituta za jezik u samim začecima bosnističkih istraživanja te istaknuo nastojanje Instituta da kroz različite naučne projekte, programe i konferencije okupi sve istraživače koji će doprinijeti boljem kontekstuzaliziranju bosanskoga jezika i njegovom naučnom opisu.

Saradnice dr. Ramić-Kunić i MA Resić predstavile su izabrana djela Instituta za jezik pružajući uvid u rad ove naučne institucije i njen doprinos dijahronom i sinhronom proučavanju bosanskog jezika.