Njemački pokret “Reichsbürger”, koji je prošle sedmice dospio na naslove stranice svjetskih medija, zvučao je poput zapleta osrednjeg špijunskog filma: grupa ljudi, uključujući bivšeg člana parlamenta, nižeg aristokratu i bivše vojne oficire, planira zbaciti vladu jedne od najstabilnijih evropskih demokratija i uvesti novi njemački Reich. Međutim, ponekad je stvarnost čudnija od fikcije, a ono što zvuči gotovo zabavno u svojoj apsurdnosti, njemački zvaničnici smatraju ozbiljnom terorističkom prijetnjom.

Više od 3.000 policajaca, računajući i specijalne snage, bilo je uključeno u pretrese više od 130 objekata u 11 od 16 njemačkih saveznih država, što je čini jednom od najvećih protuterorističkih operacija ikada provednih u ovoj zemlji.

"Istrage su nam dale uvid u ponor terorističke prijetnje koju predstavlja 'Reichsbürger'", rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser. “Otkrivena navodna teroristička organizacija vođena je fantazijama o nasilnom puču i teorijama zavjere”, dodala je Faeser, rekavši da će se zemlja “boriti punom snagom protiv neprijatelja demokratije”.

Iako je pokret “Reichsbürger” (doslovno “Građani Reicha”) posljednjih godina postao poznat u Njemačkoj i službeno ga domaća obavještajna služba zemlje smatra potencijalnom prijetnjom, manje je poznat izvan njemačkih granica.

Kao što pokazuje grafikon, došlo je do naglog porasta i ukupnih i nasilnih zločina u odnosu na prethodne godine, što ukazuje da su sljedbenici “Reichsbürger” ideologije postali sve glasniji i opasniji. Prema Federalnom zavodu za zaštitu ustava, prinuda i prijetnje su među krivičnim djelima koja su najčešće činili pojedinci povezani s ovom grupom, dok su nasilni zločini najčešće uključivali otpor vlastima.