Tetris | 23.09.2023.

Ponovo šovinističke provokacije

U Stocu osvanuo mural s kartom fašističke NDH

Sramni mural nepoznatog autora ili grupe autora osvanuo je jutros na zidu zgrade u neposrednoj blizini dječijeg parka i nekadašnjeg VP doma u Stocu. 

R.I.

Uz simbol Nogometnog kluba “Dinamo” iz Zagreba, u čiju čast je ovo “djelo” pronašlo svoje mjesto na ulicama Stoca, nalazi se zamišljena karta nekadašnje ustaške, tačnije fašističke tvorevine, tzv. Nezavisne Države Hrvatske, piše web portal Glas Stoca. Grbovi Dinama i zločinačke Herceg-Bosne, te karta NDH, na muralu su kompletirani likom kardinala Alojza Stepinca.

“Mješavina sporta i bolesnih umova sklonih mitologiji i veličanju ratnih zločina iz najsramnijeg dijela historije hrvatskog naroda nažalost stvarna je slika ‘navijačke scene” dijela Stoca koji se ovakvom porukom na najprizemniji način udaljava od općeprihvaćenih vrijednosti 21. vijeka. Reklo bi se, fair-play na stolački način”, zaključuju u Glasu Stoca

U Stocu je tokom Agresije njegovo bošnjačko stanovništvo u potpusnoti protjerano, odvođeno u logore i ubijano. Nakon 1996. godine tekao je mukotrpan proces povratka, obnove kuća i vjerskih i drugih objekata. Bošnjaci u Stocu decenijama su izloženi diskriminaciji hrvatske većine uspostavljene etničkim čišćenjem. Stoga ovaj mural treba posmatrati i kao izraz nečije želje da se Stolac vrati u vrijeme kada su Bošnjaci u njemu bili poput progonjenih zvijeri.

Treba podsjetiti i na to da se kad god HDZ radikalizuje situaciju u Federaciji FBiH, to posebno osjeti u sredinama poput Stoca.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Za Dan džamija u petak će u svim džamijama u BiH biti kazivana hutba

Policija New Yorka upala u zgradu Univerziteta Columbia

Sindikati uputili Prvomajski proglas radnicima i čestitku

Majke Srebrenice: Rezolucija o Srebrenici je pečat na istinu