Aparna je ubila svekrvu kobrom jer je starica otkrila da je snaha nevjerna. To se dogodilo u junu 2019. u Rajasthanu, državi na sjeveru Indije. "U Rajasthanu je zabilježeno sve češće korištenje zmija otrovnica za ubistva”, stoji u presudi Vrhovnog suda nakon što je zločin rasvijetljen u januaru 2020. godine.

Aparna je iskoristila činjenicu da je njezin suprug, redov Devi, godinu dana bio u vojsci, kako bi imala aferu sa čovjekom po imenu Manish. Kada je svekrva Subodh to saznala, ljubavnici su kupili otrovnu kobru od lovca na zmije za 10.000 rupija (114 eura).

Aparna, koja je živjela u kući svoje svekrve u selu Jhunjhunu, pustila je zmiju u njenu sobu dok je starica spavala. Policija je isprva mislila da je starica umrla od slučajnog ugriza, što je sasvim uobičajeno u zemlji u kojoj, prema službenim podacima, godišnje od ugriza zmija umre oko 60.000 ljudi. Ono što ubica nije očekivao je da je nekoliko rođaka posumnjalo u nju i uvjerilo policiju da istraže događaj i onda je otkrivena veza između žrtvine snahe, njezinog ljubavnika i krotitelja zmija.

To nije jedino ubistvo u Indiji sa zmijom kao oruđem. Suraj Kumar je prošle godine kupio kobru naočarku, jednu od najotrovnijih zmija na svijetu i natjerao je da ugrize njegovu ženu dok je spavala. Ovaj slučaj privukao je pažnju strane štampe prije nekioliko dana nakon što je Vrhovni sud Indije 11. oktobra osudio Suraja na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva svoje supruge neortodoksnim oružjem: vrlo otrovnom kobrom.

Državni sud u Kerali, poput suda u Rajasthanu, upozorava u svojoj presudi na rastući trend u Indiji da se otrovne zmije koriste kao oruđe.

Sedmog maja 2020., kada je 25-godišnja Uthra umrla u snu nakon što ju je u sobi ugrizla kobra, mnogi su vjerovali da ju je stigla „sarp došu/kletva zmije. To je bilo jedino objašnjenje slučaja u kojem su ženu dvije zmije ujele u njenom domu u razdoblju od 66 dana.

U martu prošle godine, Suraj Kumar, Uthrin muž, čuo je vriskove svoje žene nakon što ju je za nogu ujela vrlo otrovna zmija. Hitno ju je odvezao u bolnicu, gdje su joj dali protuotrov i operirali. Otpuštena je kući dvie sedmice kasnije. Uthra je otišla u dom svojih roditelja u grad Anchal da se oporavi.

Tamo ju je ponovno ujela druga zmija, ovaj put kobra. Otrov ove zmije može ubiti za nekoliko sati paralizirajući disajme puteve. Suprug, koji je bio s Uthrom u sobi u noći kad je umrla, rekao je vlastima da je kobra ušla kroz jedan od otvorenih prozora.

Slučaj bi sigurno bio zaključen da nije bilo Utrinih roditelja koji nisu vjerovali Surajevim objašnjenjima. Tvrdili su da je u sobi bila uključena klima i da je nemoguće otvoriti prozor. Nekoliko stručnjaka za zmije također je analiziralo slučaj navodeći da, čak i da je zmija ušla kroz prozor, ne bi napala osim ako je neko ne isprovocira.

Suraj je tokom istrage na kraju priznao zločin kada mu je policija pokazala dokaze koje je protiv njega prikupila, poput ponovljenih videa ugriza zmija koje je gledao na internetu, te iskaz lovca na kobre koji je priznao da mu je otrovnicu prodao za 7000 rupija (80 eura).

Indijski istražitelji koji su vodili slučaj ispričali su da je Suraj nakon neuspjelog pokušaja atentata s poskokom kupio otrovnu kobru i ostavio je bez hrane sedam dana kako bi postala agresivnija. "Tokom istrage otkrili smo da se radilo o dobro planiranom ubistvu", objasnio je Hariram Shankar, pomoćnik načelnika policije u Kerali.