Uprkos konstantnim napadima Izraela na Gazu, u kojoj je tokom ramazana u 182 masakra ubijeno 2.315 osoba, Palestinci su bajram-namaz jutros klanjali u historijskoj Velikoj džamiji u Gazi, koja je u velikoj mjeri porušena u izraelskim napadima.

Velika džamija Omari, poznata i kao Velika džamija u Gazi, najveća je najstarija džamija u Gazi. Bogomolja je značajno uništena tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Velika džamija u Gazi jedno je od mjesta gdje su stanovnici palestinske enklave obavljali molitve tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana.

S 300 džamija u Gazi, od kojih je više od 200 potpuno uništeno, i dalje se čuje ezan, poziv muslimanima na molitvu.

Uprkos nedaćama, konstantnim izraelskim napadima i humanitarnoj krizi, vjernici utjehu i solidarnost pokušavaju pronaći u molitvi.

Tako je bilo i jutros. Dočekali su jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram u ruševinama džamije.

U Jerusalemu više od 60.000 Palestinaca klanjalo je jutros bajram-namaz u džamiji Al-Aksa, ali ovaj Ramazanski bajram Palestinci nisu dočekali u veselju s obzirom da već duže od pola godine traju krvavi izraelski napadi na Pojas Gaze.

Veliki kontingenti izraelskih policajaca bili su raspoređeni na ulazima u kompleks Al-Akse, okolini i sokacima starog gradskog jezgra.

Očevici su za Anadoliju kazali da je izraelska policija napala neke ljude dok su ulazili i izlazili iz džamije u oblastima Bab al-Asbat i Bab al-Silsila u Starom gradu.

Izraelska policija zabranila je mnogim od njih da uđu u Al-Aksu, pa su klanjali na vanjskim kapijama džamije.

Izrael je ograničio pristup palestinskim muslimanima džamiji Al-Aksa usred rastućih tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog stalne ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze.

Nakon Meke i Medine, Al-Aksa džamija je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane.