I svijet i Republika Turkiye su u 2022. godini ostvarili brojne važne iskorake na polju tehnologije i odbrane usred nekoliko globalnih događaja od utjecaja pandemije COVID-19 do rusko-ukrajinskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok svijet doživljava proces oporavka povezan s pandemijom COVID-19, tekuće snažne mjere Kine, koje su nedavno ublažene, pogodile su mnoge sektore, posebice proizvodnju čipova.

U tom su razdoblju turske tehnološke i odbrambene kompanije poduzele važne korake, uključujući značajne sporazume o saradnji, razvoj i unapređenje vrhunskih proizvoda i izvozne poslove.

- Izvoz na polju tehnologije i odbrane –

Očekuje se da će Turkiye ovu godinu završiti s odbrambenim izvozom od četiri milijarde dolara. To je nedavno rekao predsjednik te države, dok je udio proizvoda visoke i srednje visoke tehnologije iznosio 36 posto u ukupnom izvozu od 209,4 milijarde dolara u razdoblju od januara do oktobra.

U ovoj godini turske odbrambene i tehnološke kompanije izvozile su mnoge proizvode visoke tehnologije, poput helikoptera Atak kojeg je u Filipine izvezla kompanija Turkish Aerospace (TAI).

Baykar, poznati turski proizvođač bespilotnih letjelica, objavio je ranije ove godine da je broj zemalja u koje izvozi svoje dronove Bayraktar TB2 porastao na 24.

Kompanija ima kapacitet za proizvodnju 200 Bayraktar TB2 godišnje, ali planira povećati kapacitet na 500 u 2023. godine.

Baykar je također dodijelio Bayraktar TB2 dronove Ukrajini nakon što je saznao za kampanju prikupljanja sredstava u Litvi za kupnju drona za ratom pogođenu Ukrajinu.

Izvješće Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira pokazalo je da su dvije turske kompanije bile među 100 najboljih odbrambenih tvrtki, a to su upravo Aselsan i TAI, čija je ukupna prodaja iznosila 2,16 milijardi dolara i 1,2 milijarde dolara u 2021. godini.

Obim gaming sektora u Turkiye porastao je na 1,2 milijarde dolara 2021. godine, prema istraživanju provedenom ove godine.

- Novi proizvodi -

Turkiye posljednjih godina dizajnira i proizvodi mnoge vrhunske tehnologije, posebice u području zrakoplovstva.

U oktobru je Ben Wallace, britanski ministar odbrane, rekao da su turske bespilotne letjelice (UAV) postale “mjenjač igre“ u modernim ratovima.

Roketsan, vodeći turski proizvođač raketnih projektila, predstavio je novu krstareću raketu “Cakir“, a u predstojećem periodu se očekuje i testno lansiranje.

S dometom od preko 150 kilometara (93 milje), krstareća raketa moći će se lansirati iz zrakoplova s fiksnim i rotirajućim krilima, borbenih dronova, taktičkih kopnenih vozila i pomorskih platformi.

Turska obrambena kompanija Armelsan u aprilu je izložila svoj domaći sonar za traženje mina Nusrat-1915. Sonar ima sposobnost otkrivanja i klasificiranja usidrenih i kopnenih mina.

Prva turska višekalibarska snajperska puška KN-12, koju proizvodi Mechanical and Chemical Industry Corporation pod imenom KN-12, ušla je u inventar Turskih oružanih snaga u junu.

Prvi domaći turboventilatorski motor u Turkiye, koji je ujedno i najsnažniji motor proizveden u zemlji, bio je izložen na tehnološkim događajima tokom godine.

Motor će biti lansiran početkom 2023. godine.

Kao jedno od najvažnijih dostignuća, Baykar je ove godine predstavio svoj bespilotni borbeni avion Bayraktar Kizilelma (crvena jabuka).

Avion, koji je nedavno imao prva testiranja, ima nisku uočljivost i hipersoničnu brzinu.

Baykar je u martu ove godine također testirao svoju drugu bespilotnu letjelicu Bayraktar Akinci B.

Prethodni model Akinci A ima 900 konjskih snaga (KS), a novi model ima 1.500 KS iz dva motora od po 750 KS.

Akinci B je najmoćniji i borbeno najsposobniji naoružani UAV u svojoj klasi u svijetu.

Drugi važan razvoj dogodio se u fabrici Togg, koji je prva marka električnih automobila u Turkiye. Prvi domaći električni automobil Turkiye u masovnoj proizvodnji je od oktobra, a projekt je pokrenut 2018. godine.

Počevši s projektom 2018., Togg je započeo fazu masovne proizvodnje prošlog listopada.

Togg će se na tržištu pojaviti u prvom kvartalu 2023. godine sa SUV-om.

Naoružano bespilotno nadvodno vozilo turske proizvodnje (USV) završilo je svoje prve pomorske testove u septembru.

Razvijen od strane turskih odbrambenih kompanija Havelsan i Yonca-Onuk, Sancar USV zadovoljit će mnoge zahtjeve turske vojske.

Još jedan USV, nazvan Marlin, koji je razvijen i proizveden autohtono u Turkiye, pokazao je svoje sposobnosti na septembarskoj NATO vježbi u Portugalu.

Razvili su ga turski odbrambeni div Aselsan i brodogradilište Sefine u sjeverozapadnoj provinciji Yalova pod koordinacijom Direkcije obrambene industrije Predsjedništva Turkiye. Vozilo je učestvovalo u vježbi s još oko 100 drugih bespilotnih zračnih i pomorskih vozila.

- Studije, događaji, sporazumi...

Republika Turkiye također provodi nekoliko naučnih istraživanja i organizira niz važnih događaja iz sektora tehnologije i odbrane.

Turkiye je ove godine poduzela svoje prve korake za slanje misije u svemir, pokrenuvši potragu za najboljim kandidatima za astronautima.

Turska svemirska agencija i američka svemirska kompanija Axiom također su u septembru potpisale sporazum o slanju prve turske misije s posadom u svemir u rujnu.

S druge strane, turski naučni i istraživački tim od 20 članova otišao je na Antarktiku kako bi proveo istraživanja u sklopu šest antarktičke ekspedicije.

U 46 dana počevši od februara, tim je završio 14 različitih projekata.

Najveći tehnološki događaj u Turkiye TEKNOFEST je organiziran i ove godine u augustu u crnomorskoj provinciji Samsunu.

Privlačeći više od 900.000 posjetilaca, događaj je sadržavao tehnološka natjecanja u više od 40 različitih kategorija, uključujući poluvodiče, UAV-ove, satelite, rakete, robotiku i umjetnu inteligenciju. Teknofest je ove godine prvi put organizirao i inozemno događanje u Azarbejdžanu. Na događanju u Bakuu i za četiri dana je ugostio oko 300.000

Tokom tog događaja raspravljalo se o nizu tema, uključujući autonomiju u svemiru, komercijalizaciju svemira i korištenje svemira za međunarodne sigurnosne izazove.

U oktobru je u Istanbulu organiziran i veliki turski odbrambeni skup SAHA Expo.

Događaj je promovirao vrhunske odbrambene proizvode iz Turkiye i drugih zemalja te je ugostio najviše dužnosnike vlada i vojski iz brojnih država. Potpisano je više važnih sporazuma o saradnji.

Nakon pionira u turskom prvom bespilotnom helikopteru, Alpinu, Titra Teknoloji je ojačao svoju prisutnost u civilnom zrakoplovstvu i bespilotnim letjelicama sklopivši u svibnju ugovor o strateškoj suradnji s Cicareom, jednom od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju helikoptera.

- Planovi za 2023. -

Turkiye će naredne godine ostvariti važne iskorake u odbrambenoj proizvodnji na 100. rođendan Republike.

Nacionalni borbeni avion (MMU), koji je najvažniji tehnološki projekt u Turkiye, a provodi ga kompanija TAI, napustit će hangar 18. marta 2023. godine prilikom terenskih testiranja.

MMU će zamijeniti mlažnjake F-16, koji se planiraju postupno povući iz upotrebe do 2030-ih. Svoj će prvi let obaviti 2025., a započeti s radom 2028. godine.

Hurjet, mlazni trenažni i laki borbeni avion, također će obaviti svoj prvi let 18. marta 2023. godine.

Izvodit će testove leta s četiri prototipa i dosegnut će razinu da može izvršiti svoju prvu dužnost 2025. godine.

Još jedan važan događaj u ovom razdoblju bit će prvi let borbenog helikoptera teške klase Atak-2.

TAI će također izvršiti prvu isporuku višenamjenskog helikoptera Gokbey koji ima veliku nosivost.

TCG Anadolu, koji će biti najveći turski ratni brod, također se priprema pridružiti turskoj floti.