Nakon što je Evropsko vijeće jučer odobrilo uslovni početak pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom "kada se dostigne neophodni stepen saradnje..." nema zvaničnih reakcija iz Sarajeva.

Dok su evropski zvaničnici čestitali jedni drugima, srdili se na mađarskog premijera Viktora Orbana i upućivali posebne čestitke Ukrajini na odobravanju početka pregovora, u Bosni i Hercegovini kao da se ništa nije desilo, navodi Politički.ba.

Niko od zvaničnika još nije reagirao na odluku Evropskog vijeća. Niko iz Predsjedništva BiH. Niko iz Vijeća ministara. Ministra vanjskih poslova da i ne spominjemo, javiće se on za 10-ak dana kada svi zaborave ovu temu. Ima on tako običaj da se sakrije kada bi nešto moglo našteti njegovom “ugledu”.

Šteta, Trojka i HDZ su tman bili uvjerili narod da smo dobili "najbolji izvještaj Evropske komisije ikada"...

Gdje su zapeli integracijski procesi trebala bi da nam odgovori vlast sa Trojkom, HDZ-om i SNSD-om na čelu. Ubjeđivali su nas lideri Trojke da Milorad Dodik više neće blokirati procese, "da pušu neki novi vjetrovi", da je Dodik "čovjek kompromisa i proeuropski orijentisan”. Dok su obaveze na evropskom putu čekale, Dodik je radio svoje, Dragan Čović gurao svoje, a Trojkaši se češljali. Edin Forto se bavio potvrdama o prebivalištu, revitalizacijom neke lokalne pruge, Elmedin Konaković sarajevskim tramvajima i putovanjima u Dubai, inače putuje isključivo u Dubai, minister odbrane svađama sa ministrom sigurnosti… I tako, nisu stigli baviti se još i evropskim integracijama. Samo je još ostalo nejasno kako Michael Murphy, Johann Sattler i Christian Schmidt nisu nametnuli početak pregovora BiH sa Evropskom unijom kao kad su onomad nametnuli Vladu FBiH.