Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana danas. Kako je najavljeno, na dnevnom redu ponovno bi se trebala naći raspodjela prihoda od putarine u iznosu od 241 milion KM, koji su na posebnom podračunu Centralne banke Bosne i Hercegovine kao rezerva za poravnanje nakon što se usvoji konačna metodologija raspodjele.

Iz stranke NES su saopćili da, ako su navodi medija tačni da je postignut dogovor između lidera "trojke", HDZ-a i SNSD-a o raspodjeli tih sredstava u omjeru 64:36 između FBiH i RS-a, bez Brčko Distrikta, to znači da će entitet RS dobiti 87 miliona KM koji ne pripadaju tom entitetu, ni po kojem osnovu.

- Dakle, radi se o štetnom dogovoru za FBiH kojoj po svim parametrima pripadaju sva rezervisana sredstva za poravnanje u iznosu od 241 milion KM, jer je ista uplaćivala više prihoda od putarine nego što je vraćeno na osnovu privremene raspodjele naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 59 posto. Nedopustivo je da članovi Upravnog odbora UIO u ime FBiH pristanu na ovako štetnu i protuzakonitu odluku, te u tom kontekstu naglašavamo njihovu i krivičnu odgovornost, a posebno ministra finansija FBiH Tonija Kraljevića, u skladu s članom 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Da li će “trojka" i HDZ, neosnovano, na štetu Federacije Bosne i Hercegovine pokloniti Dodiku 87 miliona KM od putarine i tako nastaviti finansirati njegovu politiku rušenja države, uskoro ćemo vidjeti - saopćeno je iz NES-a.