Ministrica Melika Husić-Mehmedović obavijestila je zastupnike na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da je jutros predala svoju zvaničnu ostavku premijeru Kantona Edinu Forti.

Na dnevnom redu Skupštine trebao je biti Nacrt zakona o visokom obrazovanju čiji je “autor” radna grupa u kojoj nije bilo ministrice. Brojne su kritike na ovaj nacrt zakona. Podsjećamo na tekst koji smo objavili u Stavu o ovoj temi iz kojeg se jasno da iščitati koliko je nacrt zakona, po mišljenu velikog broja profesora Univerziteta u Sarajevu, štetan za obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo.

Na ovom zakonu podijelila se i sama vladajuća “Trojka”. SDP je jasno stavio do znanja partnerima u vlasti da neće podržati zakon.

Da bi se izbjegao potpuni politički poraz, neko je morao “preuzeti” odgovornost. Učinila je to ministrica. Bio je to, izgleda, najjednostavniji način da se spriječe dublje javne podjele među koalicionim partnerima.

Nakon što je ministrica Husić-Mehmedović podnijela ostavku, premijer Forto povukao je nacrt zakona s dnevnog reda. Istaknuo je da će sačekati povoljnije vrijeme za promjene u visokom obrazovanju.

Podsjetimo, ministrica Husić-Mehmedović bila je imenovana u Vladi kao nestranački kadar, ali je poznato da je to mjesto pripalo nezavisnom zastupniku u Skupštini Damiru Marjanoviću kao dijelu skupštinske većine.