Referendum je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, a kopije glasačkih listića sa referendumskim pitanjem za izjašnjavanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosni i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? “ZA” i “PROTIV”, neki su osnovci i srednjoškolci dobili tokom današnjeg druženja s načelnikom Huskićem.

- Bili smo gosti devetih razreda Osnovne škole 'Huso Hodžić', u njihovoj STEM radionici, a koji su simulirali i glasanje sa referendumskim listićima. Listiće su ubacivali u glasačke kutije, a uz to smo i razgovarali o Danu nezavisnosti. U sali Općinskog vijeća organizirali smo prijem za srednjoškolce, pod motom: 'Oni su budućnost Tešnja', na kojem smo također razgovarali o Danu nezavisnosti BiH, o njihovoj budućnosti, ali i njihovoj viziji općine Tešanj i države BiH - kazao je Huskić.

Motiv za štampanje referendumskih listića, ističe on, bio je da “mladi znaju šta je pravi referendum i neka uče o svojoj domovini i njenoj nezavisnosti”.

Huskić je najavio da će danas u prostorijama Općine organizirati i izložbu likovnih radova na temu Dana nezavisnosti BiH, na kojoj će uručiti i nagrade najuspješnijim učenicima.