Kiša je padala cijeli dan i nastavila je padati noću. Oblaci iznad trga Podil, jednog od simbola Kijeva, nadvili su se dok se šačica ljudi, vojnici i njihove porodice, okupila u subotu ispred male pozornice. "Slava Ukrajini!", uzvikivali su a publika oduševljeno odgovarala: “Heroyam slava!” (Slava herojima!)

Na vrhu pozornice vihorila se ukrajinska zastava, neki su se parovi grlili, drugi fotografirali, osjećalo se da je zajedništvo neraskidivo. Ironija je da se to dogodilo u trenutku kada je potvrđena glasina o razilaženju u mišljenjima između vlade i zapovjednika vojske.

"Nismo u slijepoj ulici, ponavljam to", rekao je predsjednik Volodymyr Zelensky, koji je iskoristio iznenadnu posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kako bi protivrječio generalu Valeriju Zalužniju, glavnom zapovjedniku ukrajinske vojske, koji je uvjeravao u razgovoru The Economist da ni ukrajinska ni ruska vojska u ovom trenutku nemaju kapacitet probiti linije i značajno napredovati.

Zalužni, koji je vrlo popularan u Ukrajini, jasan je u svom argumentu: Ukrajina ne gubi rat, ali ga sada nema mogućnosti dobiti, ne s vojnom tehnologijom koju posjeduje, i unatoč svim velikim postignućima posljednjih 20 mjeseci. Ukrajina je napredovala samo 17 kilometara u svojoj kontraofanzivi s ciljem ponovnog zauzimanja svih okupiranih teritorija. Da ne govorimo o Rusiji kojoj je trebalo osam mjeseci da zauzme grad Bahmut.

General objašnjava da napredovanje s obje strane prate bespilotne letjelice i neprijatelj otkriva svaki pokret. “Vrijeme prolazi, ljudi su umorni i to je razumljivo”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa Von der Leyen, dodavši da je potreban otpor. "Šta je alternativa?"

Sve se to događa dok Zelenski prolazi kroz jedan od najtežih trenutaka, barem u smislu vanjske podrške Ukrajini, od početka ruske invazije. Pažnja prema ratu u Ukrajini smanjena je od početka rata u Palestini a tome se pridodaju problemi u osiguravanju ekonomske pomoći SAD-a i protivljenje određenog dijela republikanaca.

A, ako je to premalo, u američkoj štampi počinju se pojavljivati članci koji nagađaju da SAD traži način da Ukrajina pregovara sa Rusima. U međuvremenu Zelenski je razgovarao sa novinarom magazina Time u tekstu pod naslovom “Niko ne vjeruje u pobjedu kao ja. Niko." Članak prikazuje tvrdoglavog Zelenskog koji odbija slušati argumente, čak i vojne. Kritizira mnoge zapovjednike što ne idu naprijed kada se od njih traži. Čak i predsjednikovi savjetnici uvjeravaju u izvještaju da su moguće velike promjene u strategiji i da ovo uključuje otpuštanje  generala.

U Kijevu neki smatraju da je Zalushnijeva odluka da izađe u medije povezana s njegovim neuspjehom da uvjeri vladu. "To je također poruka NATO-u i njegovim saveznicima da ubrzaju podršku“, te dodao da Zalužni “jako dobro zna što radi”.