Požar koji je poharao Nacionalni park Dada i veliki dio grčke regije Evros izazvao je grom izazvan grmljavinom. Tako su to potvrdili vatrogasci, to su potvrdile i lokalne vlasti, a to su prenijeli i lokalni mediji. U to niko nije sumnjao sve dok trojica ekstremno desničarskih osvetnika, stanovnika tog područja, nisu oteli 25 migranata u blizini turske granice, zatvorili ih u prikolicu, snimili ih i objavili na društvenim mrežama.

Potvrdili su da su uhapsili počinitelje incidenta koji je već sada najteži ikad zabilježen u Evropskoj uniji. To se dogodilo 22. augusta, četiri dana nakon izbijanja razornog požara. Čini se da je sada i Vladi bliska ta teorija. "Gotovo je sigurno da je požar izazvao čovjek i apsolutno je sigurno da su ti plamenovi planuli na rutama koje koriste ilegalni imigranti", rekao je u četvrtak premijer, konzervativac Kyriakos Mitsotakis.

U Evrosu, regiji u sjeveroistočnoj Grčkoj koja graniči s Turskom i Bugarskom, umrlo je najmanje 19 tražitelja azila. Neki izvori podižu brojku na 27. Mitsotakis je okrivio nevladine organizacije za prisutnost tih stranaca u šumi, ali ne spominjući nijednu posebno. “Oni koji su bili unutar Dadije nisu trebali biti tamo. Dobili su SMS od 112 na dva jezika, grčkom i engleskom, s nalozima za evakuaciju za sve”, kazao je da bi zaključio da će, kada se žarišta ugase, Vlada angažirati i šumare i agente na granici.

Lijeva opozicija je mlako reagirala jer ima skoro poa beznačajnu ulogu u sazivu Parlamenta. Formacija Syriza više je usredotočena na svoj proces obnove pozicija nakon ostavke svog čelnika Alexisa Tsiprasa, koji će kulminirati izborom novog generalnog sekretara na vanrednom kongresu. Komunistička partija također nije računala na svog čelnika Dimitrisa Kutsumbasa, koji se kod kuće oporavlja od respiratorne bolesti zbog koje je morao biti hospitaliziran. Ovo je raspravu svelo na raspravu između vlade i tri krajnje desničarske stranke koje se takmiče ko će održati najoštriji govor protiv useljenika.

Različite frakcije helenske ekstremne desnice s entuzijazmom su pozdravile nastup trojice nasilnika i od tada su reaktivirale pozive na formiranje milicija za lov na migrante na granici. To nije nova ideja: 2020. te iste grupe uvježbale su se za te akcije, uz tolerantan stav vlade. Paris Papadakis, zastupnik krajnje desne stranke Grčko rješenje za pokrajinu Evros, objavio je zapaljivu harangu u kojoj je optužio migrante da su "ometali rad vatrogasne brigade" i podmetnuli požar.

Papadakis i njegova družina nisu sporedni likovi u cijeloj ovoj zavrzlami. Parlamentarni zastupnik kaže da je bio prisutan kada su osvetnici svoju "lovinu" predali policiji. Odnosno kada su predali 25 ilegalno zatočenih migranata.

Lider Grčkog rješenja, Kyriakos Velopoulos, među prvima je proširio video otmice. On je učinio da snimka, isprva podijeljena grupi od samo 240 članova, postala međunarodno poznata. Velopoulos je pozvao da se granica zaštiti na bilo koji način, uključujući i postavljanje protupješačkih mina.

U međuvremenu, trojica autora videa prošlog petka su izvedena pred sud a 13 Sirijaca koji su bili dio grupe od 25 otetih ispitao je dežurni sudija, ali su pušteni jer istražitelj nije pronašao nikakve dokaze koji bi ih povezali s požarom.

Zavjera protiv izbjeglica seže daleko u prošlost. Uobičajeno je da ekstremna desnica optužuje migrante, koje smatra "neprijateljima Grčke", za požare u kojima zemlja trpi svakog ljeta. Ali njih je sve više i diskurs dobiva neviđene dimenzije. Sve do ovog augusta ta je priča bila ograničena na društvene mreže ili marginalne likove s ekstremne desnice; sada je Evros natjerao zastupnike, čelnike stranaka, pa čak i premijera da pretpostave vezu između prirodnih katastrofa i migracijskih ruta.

Historičari podsjećaju na požar u Solunu 1917. godine, kada je stradao drugi najveći grad u Grčkoj i u to vrijeme najmnogoljudniji. Tada su najgore prošli Jevreji, najveća manjina u tadašnjem multikulturalnom gradu.