Jedan od najvećih svjetskih sajmova oružja, Defence and Security Exhibition International ( DSEI ), održava se svake dvije godine u ExCeL centru, ogromnom izložbenom prostoru u London Docklandsu. To mjesto je obično vezano za događaje s hranom, kozmetikom i automobilima, ali DSEI je sajam oružja.

Umjesto potrošačkih proizvoda, sa plafona vise „borbeno testirani“ dronovi, tenkovi su parkirani na tepihu, a „provjerene u borbi“ rakete vise iznad lažnih planinskih lanaca.

Ekrani projektuju spektakularne eksplozije uz filmsku muziku. Prodajno osoblje kruži s vinom, pivom i borbenim avionima. Rukovodioci sklapaju saveze oko burgundca i bifteka. A predstavnici dijele sjajne vrećice za nošenje punjene slatkišima i katalozima sa specifikacijama oružja.

Industrija oružja je opravdana kao neophodna za odbranu. Međutim, iskustvo sajma govori da on ima i dodatnu svrhu. Ovdje se projektili tretiraju kao globalna roba, a zaraćene strane kao klijenti i poslovni partneri. Sajam daje uvid u to kako se prodaja oružja Izraelu može nastaviti uprkos užasnom bombardovanju Gaze.

Na kraju Hladnog rata, industrija oružja je restrukturirana kao dio širih procesa globalizacije. Kompanije koje se bave oružjem spojile su se u multinacionalne kompanije, osnivajući fabrike i podružnice širom svijeta i izgrađujući globalna tržišta. Sistemi oružja postali su zajednička ulaganja nekoliko kompanija za međunarodnu prodaju.

Sajmovi oružja su se pojavili 1990-ih kao mjesta za umrežavanje ove globalizirane industrije oružja. DSEI sebe opisuje kao „pozlaćenu priliku da se dođe do ključnog osoblja“ iz cijelog svijeta. Međutim, nije otvoren za sve. Sajmovi oružja su tajni događaji, zatvoreni za javnost. Kada je DSEI uključen, ExCel okružuju policija, zaštitari i ograde protiv demonstranata.

Jill Gibbon je umjetnik i posjećuje DSEI kao predstavu o službenoj ratnoj umjetnosti, tradiciji gdje se umjetnici naručuju da crtaju ratne scene. Moj cilj je da nacrtam ono što zvanična ratna umjetnost izostavlja – ulogu britanske i američke industrije u globalnom sukobu.

Posjetio sam DSEI pod brojnim maskama, uključujući i kao konsultant za sigurnost u odijelu i zalijepljenim biserima. Tokom godina, naučio sam da glumim ulogu, šetajući gore-dolje hodnicima gledajući displeje kao potencijalni klijent.

Unutar sajma oružja

Najnoviji DSEI, koji je održan u septembru 2023. godine, bio je posebno posjećene sa više od 1.500 izlagača, 36 međunarodnih paviljona, te uglednicima i delegacijama iz skoro 100 zemalja. Među gostima su bili predstavnici država koji su trenutno uključeni u ratove, kršenje ljudskih prava i represiju. Tamo su bili Bahrein, Egipat, Indonezija, Izrael i Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija je možda najbolji primjer problema s politikom prijema u DSEI. Prema istraživanju Oxfama, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu upotrijebila je oružje proizvedeno u SAD-u i Velikoj Britaniji da ubije 87 civila i rani 136 ljudi u samo jednoj godini rata između januara 2021. i februara 2022. Korišteni su borbeni avioni američke i britanske proizvodnje u dodatnih 13 zračnih napada na bolnice i klinike.

Kao odgovor, glasnogovornik Odjela za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva rekao je: “Mi sve naše izvozne zahtjeve temeljito razmatramo u skladu sa strogim okvirom procjene rizika i držimo sve licence pod pažljivim i stalnim pregledom kao standard.”

Godine 2019. projektil je pogodio školski autobus u zračnom napadu na Jemen pod vodstvom Saudijske Arabije, ubivši 51 civila, uključujući 40 djece. Utvrđeno je da je oružje napravio Lockheed Martin, jedan od najboljih američkih odbrambenih izvođača.

Ugovor o trgovini oružjem, koji je stupio na snagu 2014. godine, zabranjuje prodaju oružja za napade na civile. Ipak, Saudijska Arabija je bila dobrodošla u DSEI 2023. godine.

Umjetnički prikaz dvojice ćelavih muškaraca u odijelima koji razgovaraju

Dolaze i izlagači iz cijelog svijeta. Izrael ima dramatičan paviljon kojim dominiraju police s projektilima koje proizvode vodeće izraelske kompanije za odbrambenu tehnologiju, Rafael i IAI.

Pokazujući kako se granice između zemalja zamagljuju, Elbit Systems UK se nalazi na štandu u Izraelu s prikazom vojnih dronova. Imena poput Skylark, Sky Strike, Bird of Prey i Thor dezinficiraju smrtonosni hardver s referencama na prirodu i mitologiju.

Pored ovoga, UVision, još jedna izraelska odbrambena kompanija, prikazuje Heroja kako leti. To su dronovi samoubice koji mogu letjeti do nekog područja i lebdjeti duži vremenski period dok čekaju da se meta uništi. Prodajni predstavnici nude svježe voće i čokolade s utisnutim logotipom kompanije i letećim dronom.

Najveći svjetski izvoznik oružja, SAD, ima očekivano najprostraniji paviljon. Jedna tezga ima kalendare sa mladom ženom na prednjoj korici, nagnutom prema posmatraču na nosaču oružja. Ostali štandovi nude igračke i perece, uz vojnu opremu.

Na DSEI-u 2021. godine, američko-švicarska kompanija TE Connectivity dala je olovke koje se pretvaraju u vojne bespilotne letjelice. TE proizvodi električne komponente za vazduhoplovnu industriju i nalazi se na listi stranih kompanija koje su identifikovane u ruskom oružju.


TE Connectivity je podijelio olovke koje se pretvaraju u igračke vojne dronove

Globalna industrija oružja

Multinacionalne korporacije za proizvodnju oružja lebde između nacionalno sponzoriranih paviljona, pokazujući svoju globalnu odanost. BAE Systems ima postolje na više nivoa koji se proteže u dva prolaza.

Prikazuje teleskopski sistem naoružanja, terensko vozilo na gusjenicama, bespilotne letjelice i podmornicu, prošaranu aranžmanima cvijeća i zaštitarima, koji stoje u pravilnim intervalima promatrajući gomilu. Osvjetljenje stepenice omogućavaju pristup višim nivoima tribine, ali bez VIP propusnice sam odbijen.

BAE Systems je glavni partner u borbenom avionu F-35, složenom i skupom sistemu naoružanja koji uključuje mnoge kompanije i zemlje. Prema glavnom izvođaču, Lockheed Martinu, britanska industrija će isporučiti 15 % svakog proizvedenog F-35. Danska kompanija Terma je također uključena i daje plave bedževe u obliku mlaza kako bi potvrdila svoj doprinos.

Izrael je bio prva zemlja koja je kupila F-35 putem stranog vojnog procesa američke vlade, primivši prve avione 2016. A u februaru 2024. Lockheed Martin je rekao da Izrael planira kupiti treću eskadrilu F-35.

U jednom diskretnom kutku sajma nalazi se mali medicinski dio sa opremom za vojne hitne slučajeve. Ovdje, u sjeni projektila i tenkova, nalazi se gomila anatomski ispravnih ljudskih srca, ponuđenih kao igračke za stres.

U odgovoru na moje pitanje, glasnogovornik TE je odgovorio:

TE Connectivity je u skladu sa svim kontrolama izvoza i sankcijama koje se primjenjuju na njegovo poslovanje na globalnom nivou i u potpunosti je poštovao sve sankcije uvedene Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu. Osim toga, TE nije isporučio nijedan proizvod sa bilo koje TE lokacije u Rusiju od uvođenja sankcija, počevši od marta 2022. TE je čvrsto opredijeljen svojoj politici bez direktnih ili indirektnih isporuka svojih proizvoda u Rusiju i nastavit će komunicirati ovu politiku sa svojim distributivnim partnerima.