Francuski crtani film izazvao je bijes na društvenim mrežama zbog svog "rasističkog i islamofobičnog" prikaza fudbalske reprezentacije Katara uoči Svjetskog prvenstva.

Karikatura koju je prošlog mjeseca objavio francuski list Le Canard enchaîné, koristi stereotipne prikaze arapskih muškaraca kao dugobradih, ljutih, maskiranih i koji nose sve vrste oružja, od mačeta i pušaka do raketnih bacača. Igrač sa čuvenom majicom sa brojem 10 prikazan je u samoubilačkom prsluku.

Satirični sedmičnik kritikovali su mnogi korisnici Twittera koji su sugerirali da ilustracije odražavaju rasistički obrazac u zapadnim kritikama Arapa i Katara uoči Svjetskog prvenstva, odnosno u francuskoj štampi.


Među onima koji su kritikovali karikaturu bio je i katarski državni ministar i predsjednik Nacionalne biblioteke Katara, Hamad al-Kawari, koji je pozvao novine da barem pokažu "nešto sportskog duha".

"Čak i oštra satira je dobrodošla!!! Ali Le Canard enchaîné je odlučio pribjeći lažima, mržnji i ogorčenosti kako bi napao Katar i ocrnio ga", rekao je al- Kawari .

 

'Antimuslimanska mržnja'

Novine su neki kritikovali i zbog islamofobičnih prizvuka u karikaturama. Na primjer, neki korisnici su ukazali na crteže muslimanki na naslovnoj strani oktobarskog broja, gdje su prikazane u crnom pokrivaču cijelog tijela.

"Nije im to novo, jer su već ismijavali i vrijeđali Poslanika, a.s., na skoro isti način", rekao je jedan korisnik, misleći na prethodne kontroverzne karikature Poslanika Muhammeda u francuskim medijima.

"Grozni crtani film u izdanju Le Canard Enchaîné koji razotkriva njen pravi rasizam i mržnju protiv muslimana", rekla je druga osoba.


Reakcija na internetu na karikature dolazi usred rastuće frustracije među Kataranima zbog sve veće kritike navodnih kršenja ljudskih prava u međunarodnim medijima uoči Svjetskog prvenstva.

Prošle sedmice, katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani osudio je ono što je nazvao "licemjerjem" zapadnih zemalja u njihovim "napadima" na Dohu.

On je rekao da kritike upućuje "manjina ljudi", a kritične evropske zemlje među onima koje kupuju najviše karata.

"Među deset zemalja koje su kupile najviše karata nalazimo evropske zemlje poput Francuske", rekao je Al Thani.

Nekoliko francuskih gradova, uključujući Pariz, najavilo je ranije ove godine da neće prenositi turnir na velikim ekranima u znak protesta protiv katarskog odnosa prema ekologiji i ljudskim pravima.

Međutim, uprkos ovim kritikama, Francuska je potpisala partnerstvo s Katarom za osoblja zaduženo za sigurnost na Svjetskom prvenstvu, što je odluka koja je izazvala određene kritike francuskih medija.