U povodu obilježavanja Svjetskog dana Kudsa, u organizaciji Udruženja “Mladi muslimani”, u Sarajevu je u petak upriličeno predstavljene tri publikacije vezane za palestinsko pitanje i održana izložba fotografija, javlja Anadolu.

Udruženje Mladi muslimani duže od 20 godina priređuje različite programe na Svjetski dan Kudsa koji se obilježava zadnjeg petka u ramazanu od 1979. godine.

U Velikoj sali Općine Stari Grad tako je danas predstavljena knjiga u izdanju Udruženja “Mladi muslimani” pod naslovom "Paukova kuća - komparativna studija o okupaciji Palestine", autora Grega Phila i Mikea Berryja. Osim toga predstavljene su još dvije knjige o kojima su govorili njihovi autori. Osman Softić, autor knjige "Geopolitika muslimanskog svijeta u eri islamofobije", Edin Ibreljić, autor romana "Palestinska kuća", a na promociji je govorio i Semir Sejfović, novinar Anadolu servisa na engleskom jeziku, koji je nekoliko puta izvještavao iz Palestine.

Autor knjige “Geopolitika muslimanskog svijeta u eri islamofobije” Osman Softić u svom djelu je predstavio dešavanja u islamskom svijetu proteklu deceniju i više, od Arapskog proljeća pa do danas, i u jednom od poglavlja bavi se Palestinom.

Softić u razgovoru za AA kaže kako je Dan Kudsa ove godine aktuelan više nego ranije, te kako je interesantno, naročito u kontekstu dešavanja u posljednjih šest mjeseci, to da Dan Kudsa konicidira sa početkom opsade Sarajeva.

“Gaza je pod opsadom, Sarajevo je bilo četiri godine. Vidimo šta se desilo. Trenutno u Gazi se dešava izraelski genocid, genocid izraelskog režima nad civilnim stanovništvom. Ubijeno je preko 32.000 ljudi, većinski civili, žene, djeca”, podsjeća Softić, te nastavlja:

“U pitanju je etničko očišćenja ostatka Palestine, u pitanju je genocid, prema svim međunarodnim konvencijama, prema istraživanjima najpoznatijih organizacija za ljudska prava, uključujući i one izraelske. Tako da je, mislim, vrlo značajno da se govori o Palestini, o Jerusalemu, jer ako na trenutak zaboravimo Gazu, ali vidjet ćemo da je u proteklih šest mjeseci, od 7. oktobra prošle godine, ubijeno nekoliko stotina ljudi i na Zapadnoj obali”.

Podsjeća kako se ponovo aktualizirala tema o stvaranju palestinske države.

“Nadam se da to neće biti još jedna podvala palestinskom narodu. Mi vidimo da ovdje postoji i jedno očigledno licemjerstvo međunarodne zajednice. Postavlja se pitanje uopće da li više postoji međunarodno pravo, da li više možemo govoriti o međunarodnim konvencijama. Vidimo, s druge strane, jednu pasivnost također islamskog svijeta, muslimanskih zemalja. Ako izuzmemo nekolicinu njih, koje su, recimo, lider Turske i još nekih zemalja, Irana, pružaju veliku podršku Palestincima, moralnu, emocionalnu, humanitarnu i ne libe se kritizirati ovo što se dešava. Drugi, uglavnom, lideri muslimanskih zemalja šute, neki sklapaju i neke nove sporazume i tako dalje. Tako da je ovo jedna, ja bih rekao, vrlo šizofrena situacija", kaže Softić.

Softić naglašava kako je Dan Kudsa istovremeno dan podsjećanja da je Kuds-Jerusalem zajednički problem svih muslimana, ne samo palestinski, ne samo jordanski, ne samo marokanski, ne samo iranski, već svih muslimana.

“Tako da je vrlo važno da se u najmanju ruku pošalje poruka solidarnosti sa palestinskim narodom. Iz Sarajeva koje je također bilo jedan veliki zatvor za vrijeme srpske agresije. A znamo da Gaza je, kako je sam Ilan Pape, jedan vrlo značajni izraelski istoričar, napisao da je Gaza najveći zatvor pod vedrim nebom”, zaključuje Softić.

U zgradi Općine Stari Grad upriličena je također i izložba fotografija na kojima se mogu vidjeti posljedice izraelskih napada na Gazu i patnja s kojom se suočava palestinski narod.