Poslanici Skupštine Kosova današnju sjednicu započeli su minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjuca rekao je da zločini ne stare i da se nada da će počinioci krivičnih dela u Srebrenici biti privedeni pravdi.

„Genocid i zločini protiv čovječnosti su zločini koji nikada ne zastarijevaju. Zato se uviek nadamo da će zločinci jednog dana konačno dobiti kaznu koju zaslužuju”, naglasio je Konjufca.

Bahrim Šabani iz bošnjačke koalicije “Vakat” izjavio je da se svakog 11. jula tijela ili djelovi tijela bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici oružanih snaga srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, potpomognuti od tadašnjeg srbijanskog režima, sahranjuju u Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici.

Šabani je kazao da dok svijet učestvuje u saučešću i uvijek se sjeti ovog dana, s druge strane počinioci ovog strašnog genocida u srcu Evrope u kome je na svirep način ubijeno 8.372 nevinih i nedužnih Bošnjaka u samo par dana, iz godine u godinu negiraju svoje zločine.

“S toga Bošnjaci ma gdje bili moraju pamtiti i nikako ne smije zaboraviti ovaj zločin”, kazao je Šabani i dodao da je Republika Kosovo sve ove godina bila i biće uz Bošnjake Bosne i Hercegovine.

Šabani je podsjetio da je Skupština Kosova 7. jula 2021. godine izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici što je naišlo na dobar prijem u svijetu, a posebno kod Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bošnjačka poslanica i predsjednica Socijal-demokratske unije Duda Balje, takođe, je istakla da 28 godina traje sistematsko negiranje srebreničkog genocida i slavljenje ključnih aktera i naredbodavaca tog genocida.

Balje je rekla da zelena šamija sa srebreničkim cvijetom, koja je danas postavljena na skupštinsku govornicu, ima 11 bijelih zlatica koje predstavljaju 11. juli i simbolizuju nevinost, dok zelena boja u sredini predstavlja nadu da se ovako nešto više nikada neće ponoviti.

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici u Istorijskom institutu Kosova u Prištini večeras će u organizaciji zamjenice premijera Republike Kosovo iz redova bošnjačke zajednice Emilije Redžepi biti održan komemorativni skup kome će prisustvovati i premijer Kosova Albin Kurti.