Pet optuženih je na kraju prvostepeno osuđeno na 59 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, a niko od njih nije prisustvovao izricanju presude.

Od 11 optuženih, za zločin protiv čovječnosti su osuđeni Dušan Milunić zvani Bizon na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Ilija Zorić na 20 godina, Zoran Milunić na 14 godina i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

Nepravomoćno su oslobođeni Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić, Duško Zorić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Uroš i Rade Grujčić zvani Gruja, Zdravko Antonić zvani Liko i Rajko Gnjatović nadimka Aćim.

Također je svih 11 optuženih oslobođeno tačke optužnice koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat.

Izricanju presude nije prisustvovao niko od optuženih, samo njihovi advokati, a branitelj prvooptuženog Dušana Milunića je kazao kako je njemu isključen telefon otkako je pozvan kao osumnjičeni u drugom predmetu te da ne zna gdje se njegov branjenik nalazi. To ostavlja prostor za zaključak da je po uobičajenom principu pobjegao iz zemlje, prenosi Klix.

U optužnici koju zastupa tužilac Izet Odobašić se navodi da su optuženi kao pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je komandir bio Milunić, te Rezervne stanice milicije Rasavci, čiji je komandir bio Radomir Stojnić, s Radovanom Četićem kao predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci – počinili zločin protiv čovječnosti.