Problemi u spavaćim sobama kineskih čelnika pune stranice tabloida kako u toj azijskoj zemlji tako i van nje. Zbog slučajeva korupcije koji su uključivali i seksualne skandale pali su vrlo visoki zvaničnici od kojih su se neki vidjeli i na mjestu predjednika. Jedan od njih bio je Bo Xilai, koji je bio direktni rival aktuelnog predsjednika Xi Jinpinga prije nego što je ovaj izabran za vrhovnog vođu.

Prije deset godina, Bo je završio osuđen na doživotni zatvor nakon optužbi za zloupotrenu ovlasti i pronevjeru sredstava. Ipak, ono što javnost najviše pamti su brojne dogodovštine koje su izašle na vidjelo a u čijem u središtu bile najpoznatije gklumice i pjevačice tog vremena.

U pekinškim političkim krugovima uobičajeni su razgovori o ljubavnicama koje se motaju oko velikana Komunističke partije (KPK), koja je oduvijek bila ekskluzivni klub oženjenih muškaraca starijih od 55 godina. U statutu stranke jasno stoji da njezini članovi ne mogu "održavati neprimjerene seksualne odnose s drugim osobama".

U još uvijek vrlo tradicionalnom društvu, predstavnici javnosti moraju biti uredni i unutar i izvan kuće. Iako je jasno da mnogi zaobilaze ovo pravilo, ako se sazna za aferu, pad u nemilost je neizbježan.

Nedavno se to dogodilo bivšem ministru vanjskih poslova Qin Gangu, protagonistu prave sapunice koja se dešavala ljetos. Šuškalo se o tome 0kada je iznenada nestao s političke scene. Na društvenim mrežama već se pričalo da je Qin tokom vremena koje je proveo kao ambasador u Washingtonu održavao vanbračnu vezu s kineskom televizijskom voditeljicom. Ali u Pekingu je vladala uobičajena tišina. Nastavila se i nakon ministrove smjene koja je obavljena bez obrazloženja.

Ove sedmice su The Wall Street Journal i Financial Times, pozivajući se na izvore s obje strane, otkrili više detalja o Qinovoj vezi (bio je oženjen i imao sina), navodeći da je to bio pravi razlog njegovog skidanja sa visoke dužnosti. Voditeljica s kojom je navodno bio u vezi, Fu Xiaotian, prošle je godine u SAD dobila dijete surogat majčinstvom.

Četiri mjeseca prije nego što je nestao, Qin, koji je bio jedan od štićenika predsjednika Xi Jinpinga, unaprijeđen je u državnog vijećnika, poziciju koju još uvijek obavlja, iako u javnosti nije viđen sada već više od tri mjeseca.