Saudijska Arabija i Turska u ponedjeljak su zaključile dugo očekivani sporazum da Kraljevina uloži 5 milijardi dolara u centralnu banku u Ankari.

Depozit će pružiti veliki poticaj turskoj ekonomiji koja se bori nakon razornih potresa u februaru i rastuće inflacije – uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. maja.

Saudijski fond za razvoj saopćio je da je sporazum „ne samo dokaz bliske saradnje i historijskih veza između dvije zemlje i njenog bratskog naroda, već i demonstracija posvećenosti Kraljevine Saudijske Arabije da podrži napore Turske da ojača svoju ekonomiju.”

Ankara radi na konsolidaciji svojih ekonomskih i poslovnih veza sa zaljevskom regijom, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju, osiguravajući priliv stranih investicija.

Enver Erkan, ekonomista iz Dinamik Yatirim, u Istanbulu, rekao je za Arab News: “Očekuje se da će depozit od 5 milijardi dolara koji će biti uložen u CBRT kritično doprinijeti turskoj ekonomiji u oporavku finansijske štete nakon zemljotresa i pripremama za približavanje parlamentarne i predsedničkim izborima.”

Prve procjene navode da je šteta od potresa u Turskoj iznosila oko 34 milijarde dolara što je oko 4 posto njene godišnje ekonomske proizvodnje. Turska konfederacija preduzeća i biznisa izračunala je cifru na 84,1 milijardu dolara, uglavnom u odnosu na stambeni sektor.

“Budući da će deficit tekućeg računa Turske ove godine vjerovatno biti u rasponu od 30 do 40 milijardi dolara, sredstva za finansiranje su od kritične važnosti. Napori obnove u zemljotresom pogođenom regionu zemlje takođe će zahtjevati finansijsku podršku za finansiranje ekonomske štete i održavanje stabilnog kursa u ovom periodu”, rekao je Erkan.

Turska lira je prošle godine izgubila 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar, a zemlja se suočava sa ozbiljnim nedostatkom deviznih rezervi u posljednjih pet godina.

Nacija je također bila teško pogođena rastućim cijenama energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog toga što je u velikoj mjeri ovisila o uvozu. Depresijacija turske lire u kombinaciji sa stalnim visokim stopama inflacije pogodila je troškove života u zemlji.

Robert Mogielnicki, viši stalni naučnik na Institutu arapskih zaljevskih država u Washingtonu, rekao je za Arab News: „Saudijska Arabija već neko vrijeme jača odnose s regionalnim akterima i nije iznenađujuće što je Turska sada u fokusu. Saudijska Arabija je voljna uložiti dio svoje finansijske blagodati širom regije kako bi osigurala status regionalnog lidera.

„Ipak, ova ekonomska podrška dolazi u trenutku kada je Turska mnogo slabiji partner i očajnički joj je potrebna pomoć. U mjeri u kojoj bi ovo mogao biti početak boljih odnosa, ove nove veze će se u velikoj mjeri određivati ​​pod saudijskim uslovima”, rekao je on.

Turska i UAE potpisali su 3. marta sveobuhvatan sporazum o ekonomskom partnerstvu za smanjenje 93 posto carina na trgovinu koja nije nafta i povećanje bilateralne trgovine sa 19 milijardi dolara na 40 milijardi dolara u narednih pet godina. Očekuje se da će sporazum sa UAE biti ratifikovan u drugom kvartalu ove godine.

Timothy Ash, londonski strateg za tržišta u razvoju u BlueBay Asset Management, rekao je da devizni depoziti u CBRT-u neće imati mnogo uticaja u smislu podrške zemljotresima, ali će pomoći u podršci turskoj valuti i političkoj stabilnosti.

„Mislim da postoje mnogo direktniji i efikasniji načini da se novcem osigura pomoć u slučaju zemljotresa“, dodao je.

Ash je istakao da će najnoviji finansijski sporazum pomoći CBRT-u da podrži liru, istovremeno pružajući osjećaj stabilnosti uoči izbora, pomažući turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da osigura još jedan mandat.