Saudijska Arabija je intenzivirala pripreme za prvi hadž i dolazak miliona vjernika iz inozemstva u vremenu nakon Covida, s operativnim planom koji uključuje gotovo sva ministarstva zemlje.

Službeni mediji potvrđuju da je "sve spremno za olakšanje hadžijama" te da plan uključuje sve, od službenog avioprevoznika Saudi Airways do ministarstava poput unutrašnjih i vanjskih poslova i prometa, kao i nadležnih za džamije u Meki i Medini.

Saudijska Arabija, koja je 2019. primila oko 2,5 miliona vjernika, ostala je bez jednog od svojih najvećih izvora prihoda nakon izbijanja pandemije Covida-19.

U 2020. dozvolila je da samo 1.000 stanovnika obavi hadž, a broj se povećao na 60.000 2021. godine, uz stroge mjere predostrožnosti. Ove godine je broj hadžija porastao na milion, što stranaca što Saudijaca.

Operativni plan predviđa, među ostalim mjerama, dovršenje formalnosti hodočasnika iz Indonezije, Malezije, Maroka, Bangladeša i Pakistana u njihovim zemljama porijekla, uključujući pasoše i prtljagu, tako da ih se, kada stignu u Saudijsku Arabiju, prevezu direktno do smještaja i tako izbjegnu gužve u aerodromu

Inicijativa pod nazivom "Put u Meku" trebala se početi primjenjivati 2020. godine, ali je provedba obustavljena zbog ograničenja zbog pandemije, od kojih je većina ukinuta prošlog marta.

Sada su mjere ograničene na vakcinisanje, negativan PCR za one koji dolaze iz inozemstva i dobnu granicu od 65 godina. Prema tom planu kreirana je internetska platforma za registraciju vjernika iz Evrope, Sjedinjenih Država, Latinske Amerike i Australije.

Ovogodišnje hodočašće bit će najveće od mjeseca ramazana, u kojem je, prema službenim podacima, 6,694 miliona vjernika posjetilo Meku i Medinu kako bi obavili umru.

Saudijska vlada želi spriječiti ponavljanje ogromnog haosa koji je nekoliko dana vladao u aerodromu u gradu Jeddah u maju prošle godine zbog kašnjenja desetina letova, što je pogodilo stotine hiljada hodočasnika na kraju ramazana. Vjerski turizam je zagarantirani izvor prihoda arapskog kraljevstva i uključuje umru i hadž, što prema propisima islama svaki musliman mora učiniti barem jednom u životu ako mu fizički i ekonomski uslovi to dozvoljavaju.