Gotovo godinu dana nakon što je Ukrajina oslobodila gradove duž ratom oštećenog puta do Kupjanska u sjeveroistočnom Harkovskom regionu, stanovnici sve više govore o ponovnoj ruskoj okupaciji.

Rusija je mjesecima napadala Kupjansk, strateško željezničko čvorište koje je zauzela početkom 2022. i koje je Ukrajina vratila sedam mjeseci kasnije. Rusija ipak nije odustala od svog cilja da ponovo zauzme to područje.

Posljednjih mjeseci Ukrajina je ponovo pozvala civile da se evakuiraju, i to ne samo iz Kupjanska, već i iz desetina sela na zapadu, što je znak da Kijev strahuje da bi Rusi mogli napredovati. U subotu su preuzeli kontrolu nad malim naseljem Krokhmalne, jugoistočno od grada, čime su se približili rijeci.

Iako je Kijev pokušao da umanji važnost ovog gubitka, rekavši da je u selu prije rata bilo samo pet domaćinstava, naredbe za evakuaciju najavljuju da bi ukrajinske trupe mogle predati još više teritorije. Rijeka koja protiče kroz Kupjansk mogla bi poslužiti kao prirodna odbrana u slučaju daljeg ruskog napredovanja. Ali Rusija je već jednom zauzimala grad, a Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu utvrdio je da je Moskva u ovo područje poslala najspremnije vojnike. Ukrajina, zauzvrat, pojačava svoju odbranu.

Iznenadni kontranapad Ukrajine u ovoj regiji u jesen 2022. godine iznenadio je cijeli svijet. Ruske su snage tada masovno bježale iz gradova koje su ranije okupirale. Kijev se nadao sličnim pobjedama kada je pokrenuo još jednu kontraofanzivu tokom ljeta, fokusirajući se uglavnom na jug. Ali pokušaj je propao, ostavljajući Rusima kontrolu nad otprilike jednom petinom suverene teritorije Ukrajine. Nakon što je značajno smanjena pomoć koju Ukrajini daju Washington i Brisel, Rusi ponovo kreću u ofanzivu.