22.00 

Kraj je 36. dana agresije koju je pokrenula Rusija protiv Ukrajine, ovo sun eke od najvažnijih vijestimkoje su obilježile ovaj četvrtak, 31. Mart.

Borbe se nastavljaju u blizini Kijeva, u Černihivu a bombardiranja u Donbasu. Ruske trupe nastavljaju intenzivno bombardirati područje Donbasa, na istoku Ukrajine, teškim oružjem, dok se napadi nastavljaju oko Kijeva i drugih većih gradova kao što su Černihiv (sjever) i Harkov (istok).

Različite regionalne uprave javljaju da praktično cijela zemlja i dalje trpi napade unatoč najavi Moskve da će smanjiti ofanzivu na glavni grad i druge važne gradove, javlja agencija Urkrinform.

U Mikolaivu, gdje je u utorak došlo do napada na sjedište regionalne uprave, prema danas objavljenom bilansu, poginulo je 20 ljudi. S druge strane, Ukrajina uvjerava da je većina ruskih snaga napustila Černobil i da je tamo ostao samo "mali broj" vojske, prema tvrdnjama ukrajinske državne nuklearne firme Energoatom.

Vladimir Putin je zaprijetio da će Evropska unija platiti njegov plin u rubljama nakon sankcija za invaziju na Ukrajinu, a blok je upozorio da Moskva neće vidjeti ni kopejku ako promijeni ugovore. Na kraju, Kremlj je smislio način na koji Evropljani plaćaju u eurima, ali Rusija za svoj plin dobiva rublje.

Norveška odbija preuzeti aktivnu ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine. Norveški premijer Jonas Gahr Stre odbacio je ovog četvrtka najave da će njegova zemlja, koja je bila posrednik u mnogim međunarodnim sukobima, imati aktivnu ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine u Turskoj. Unatoč tome, Stre je spomenuo ideju "davanja jasnih poruka stranama". Danas je telefonski razgovorao s Putinom.

Sjedinjene Države sankcioniraju 21 tehnološku firmu i 13 pojedinaca zbog pomoći Rusiji. Američki obavještajci vjeruju da Putinovi savjetnici od njega skrivaju stvarnost rata u Ukrajini.

UNHCR, agencija UN-a za izbjeglice, povećala je danas broj Ukrajinaca koji su pobjegli iz zemlje zbog ruske agresije na gotovo 4,1 milion. Ujedinjeni narodi kažu da je to najbrži egzodus u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Rusija legalizira krijumčarenje zbog sankcija koje su uvele SAD i EU. Ruske vlasti će gledati na drugu stranu kada se neki strani proizvodi prodaju u zemlji bez pristanka njihovih proizvođača. Premijer Mikhail Mishustin potpisao je zakon koji legalizira ono što je njegova vlada nazvala "paralelnim uvozom" u Rusiju. Odnosno, de facto šverc.

18.30  Broj mrtvih u ruskom napadu u utorak na sjedište regionalne uprave ukrajinskog grada Mikolajiva na jugu zemlje iznosi 20, izvijestila je danas Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine (SES).

SES je objasnio da su spasioci pronašli 19 tijela te da je još jedna osoba preminula u bolnici. "Rad se nastavlja", dodali su. Kao posljedica napada, koji se dogodio u utorak rano ujutro, srušio se središnji dio deveterokatnice, ostavljajući rupu u njenoj strukturi.

Mikolajiv se nalazi na području koje Ukrajini daje pristup Crnom moru, na pola puta između lučkog grada Odese i Hersona, koje su okupirale moskovske snage, a od 24. februara ruska vojska pokrenula je nekoliko vojnih operacija kako bi preuzela kontrolu nad njim.

13. 30 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se naređuje regrutiranje 134.500 novih vojnika u sklopu godišnjeg proljetnog upisa Rusije, iako je Ministarstvo odbrane željelo jasno dati do znanja da to nema nikakve veze s ratom u Ukrajini.

Naredba je stigla pet sedmica nakon ruske invazije, koja je naišla na žestok ukrajinski otpor. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da niko od pozvanih neće biti poslan ni na jednu linuju fronta.

Pitanje učestvovanja regruta u ratu vrlo je delikatno. Ministarstvo dobrane je 9. marta priznalo da su neki poslani u Ukrajinu nakon što je Putin to više puta negirao, rekavši da su poslali samo profesionalne vojnike i oficire.

Putinov je glasnogovornik tada rekao da je predsjednik naredio vojnim tužiteljima da istraže i kazne zvaničnike odgovorne za nepoštivanje njegovih uputa.

Godišnji proljetni vojni poziv, koji traje od 1. aprila do 15. jula, zahvatit će ruske muškarce u dobi od 18 do 27 godina, prema Putinovom dekretu. Šojgu je u utorak rekao da će se pozvani početi slati u dodijeljene baze krajem maja.

10.00  Konvoj od 45 autobusa krenuo je jutros u Mariupolj kako bi evakuirali civile, kako je izvijestila potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk, nakon što je Crveni križ potvrdio da Rusija pristaje otvoriti humanitarni koridor s lučkim gradom, podvrgnutom najvećoj opsadi i razaranja u ratu. U Mariupolju je još oko 170.000 ljudi, od ukupno oko 450.000 prije invazije.

Pentagon uvjerava da su se ruske snage počele povlačiti iz nuklearne elektrane Černobil, okupirane u prvim danima invazije, prema pisnaju nekoliko američkih medija poput The Washington Posta. Ukrajina je sinoć objavila da Rusija pomiče "dodatne jedinice" kako bi pojačala svoju ofanzivu i da ukrajinska vojna postrojenja ostaju pod prijetnjom ruskih projektila.

Predsjednik Volodímir Zelenski istakao je kako na istoku primjećuju "nagomilavanje ruskih vojnika za nove napade u Donbasu".

Ujedinjeno Kraljevstvo ističe danas, u svom najnovijem obavještajnom izvještaju, da ruske trupe nastavljaju intenzivno bombardirati Černihiv i da se očekuju teške borbe oko Kijeva, unatoč obećanju Kremlja da će smanjiti svoju vojnu ofenzivu. Pregovori između Rusa i Ukrajinaca nastavit će se u petak u virtuelnom formatu.

06. 30. Danas je 36. dan od početka ruske agresije na Ukrajinu. Ovo su neke od najavžnijih vijesti od sinoć i jutros.

Ukrajinsko ministarstvo obrane saopćilo je kasno sinoć da Rusija premješta "dodatne jedinice" kako bi pojačala svoju ofanzivu i da ukrajinska vojna postrojenja ostaju pod prijetnjom ruskih projektila. U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je ove srijede njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da će zemlje Evropske unije moći nastaviti plaćati ruski plin u eurima, suprotno onome što je on najavio prošle sedmice. Prema glasnogovorniku njemačke izvršne vlasti Steffanu Hebestreitu, Scholz je zatražio od Kremlja više informacija u pisanom obliku.

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Putin od svojih savjetnika dobio lažne ili nepotpune informacije i prije i tokom invazije na Ukrajinu, što je izazvalo napetosti između ruskog predsjednika i njegovih najbližih ministara i savjetnika, posebno ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Ukrajinska ombudsmenka Liudmila Denisova osudila je napadn na zgradu Međunarodnog odbora Crvenog križa u Mariupolju. Denisova je objasnila da su objekti označeni crvenim križem na bijeloj pozadini, "što ukazuje na prisutnost ranjenih, civila ili humanitarnog tereta". Za sada nije poznato je li napad prouzročio žrtve. Rusija je ponudila prekid vatre u Mariupolju kako bi omogućila evakuaciju civila u četvrtak.

Teške borbe se nastavljaju u blizini gradova Irpina i Buče, sjeverozapadno od Kijeva. Prema riječima savjetnika ministra unutarnjih poslova Vadyma Denysenko, jučer najavljeno povlačenje dijela ruskih trupa izgleda više kao rotacija nego prava deeskalacija. Najnoviji britanski obavještajni izvještaji tvrde da su se dio ruske vojne opreme i trupa morali preseliti u Bjelorusiju kako bi se “opskrbili” nakon što su pretrpjeli velike gubitke.