Ukrajinski zvaničnici saopćili su da je u ruskom napadu na selo na sjeveroistoku zemlje poginulo 49 ljudi, a povrijeđeno ih još najmanje šest.

Šef predsjedničkog kabineta Andriy Yermak i guverner Harkova Oleh Syniehubov rekli su da su ruske snage granatirale prodavnicu i kafić u selu Hroza u regiji Harkov oko 13 sati, prenosi Associated Press.

Među poginulima u napadu je i šestogodišnji dječak, rekao je Syniehubov, a među ranjenima je i jedno dijete.

Do smrti je došlo dok su se žrtve okupile u kafiću na komemoraciji u jednom selu na sjeveroistoku Ukrajine u četvrtak, dodao je ministar.

Lokalni izvori kažu da je kafić bio prepun jer se održavao ručak u znak sjećanja na nedavno preminulog seljana.

Ranije su ukrajinske zračne snage saopćile da je protuzračna odbrana te zemlje presrela 24 od 29 dronova iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u južnim regijama Odese, Mikolajeva i Kirovograda.

Andriy Raykovych, šef regionalne administracije Kirovograda, rekao je da je pogođen infrastrukturni objekt u regiji i da su hitne službe raspoređene da ugase požar. Rekao je da nije bilo žrtava.

Napad je uslijedio kada je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy stigao u Granadu na jugu Španije kako bi prisustvovao samitu Evropske političke zajednice, formirana nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.