Ruski desničar Igor Girkin, vođa proruske pobune u Donbasu 2014. ikoji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru zbog oštrog kritiziranja Kremlja zbog neuspjeha u ratu u Ukrajini, objavio je svoju namjeru da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Poznat pod nadimkom ​​"Strelkov", terorista kojeg je nizozemsko pravosuđe osudilo u odsutnosti za obaranje aviona Malaysia Airlinesa MH17 2014. u regiji Donjecka u Ukrajini, objavio je to u poruci koju je objavio i potpisao na Telegramu.

Girkin se vjerojatno neće moći kandidirati na izborima slijedeće godine, s obzirom na to da je optužen za pozivanje na ekstremizam u dvije poruke objavljene na Telegramu u maju 2022. za što bi mogao biti osuđen na do pet godina zatvora.

U tim je porukama izrazio zabrinutost stanjem na okupiranom poluotoku Krimu i neplaćanjem vojnika. Također je bio snažan kritičar predsjednika Vladimira Putina i pokojnog čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina.

Girkin je u svojoj poruci objavljenoj u četvrtak kazao da se smatra "puno kompetentnijim" od sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina, posebno na vojnom polju. Rekao je i da je Putin "izuzetno samouvjeren čovjek" kojeg su "jahali osam godina" čelnici Sjedinjenih Država, Evropske unije (EU) i Ukrajine.

Osim toga, kritizirao je Putinovu "ljubaznost" kazavši da su ga prevarili ne samo zapadni i ukrajinski čelnici, nego i sami čelnici oružanih snaga i obavještajaca, a da to za njih nije donijelo veće posljedice. Također je kritizirao Putinove veze s ruskim milionerima i poslovnim ljudima kojima "ne može ništa uskratiti", zbog kojih kapital i dalje bježi iz Rusije, a vojna proizvodnja raste nižom stopom od "bogatstva predsjednikovih prijatelja". .

Na kraju je kazao da iz zdravstvenih razloga ne bi "mučio birače 20 godina" kao Putin. Putin tek treba potvrditi hoće li se kandidirati na izborima u martu 2024. godine. Nakon izmjena ustava Putin može ostati u Kremlju čak do 2036. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov nedavno je ustvrdio da će Putin, ako se kandidira, pobijediti na izborima sa više od 90% glasova.