Svijet je zaboravio na sukob u Ukrajini i sva je pažnja usmjerena na ono što se događa u Gazi. A vijesti koje dolaze iz Kijeva nisu nimalo pozitivne za Ukrajinu. U pet mjeseci toliko razvikane kontraofanzive ukrajinske vojske, oslobođeno je samo 17 kilometara teritorije koju je prethodno okupirala Rusija.

Unatoč pojačanjima i pomoći zapadnih saveznika, ukrajinski vojnici ne mogu napredovati sa svojim trupama i zapeli su na frontu. S obzirom na skori dolazak niskih zimskih temperatura, sve ukazuje na to da je situacija na putu da postane velika pat pozicija. Ni Ukrajina ni Rusija ne napreduju. Kao da svijet živi tragediju Prvog svjetskog rata, sto godina kasnije.

Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, Valerij Zalužni, u intervjuu za časopis The Economist tvrdi da je produženi rat "izuzetno koristan za Rusiju, jer će joj omogućiti da obnovi svoju vojnu moć protiv Ukrajine". General priznaje da su njegove trupe u pet mjeseci napredovale samo 17 kilometara, a zapravo su trebale zauzeti poluotok Krim.

Vrhovna komanda podsjeća da se Rusija deset mjeseci borila u gradu Bakhmutu, u istočnoj Ukrajini, "kako bi zauzela grad šest puta šest kilometara". U intervjuu navodi da ga bojno polje podsjeća na veliki sukob od prije jednog stoljeća. "Kao i u Prvom svjetskom ratu, dosegli smo razinu tehnologije koja nas stavlja u pat poziciju." Po njegovom mišljenju, "najveći rizik rovovskog rata je taj što se može razvući godinama i iscrpiti ukrajinsku državu".

Prema Zalužnyiju, rat Rusije protiv Ukrajine postaje "pozicijska borba", iscrpljivanja, sa "statičnim i iscrpljujućim bitkama" te nastavlja: "Osnovno oružje, poput projektila i projektila, i dalje je bitno. Ali ukrajinske oružane snage trebaju ključne vojne sposobnosti i tehnologije kako bi izašle iz ove vrste rata. Najvažnija je zračna snaga."

U međuvremenu, ruski avioni nastavljaju ubijati ukrajinsko stanovništvo, a ove je sedmice vlada u Kijevu izvijestila da je više od 100 gradova u zemlji napadnuto u posljednja 24 sata. Optimizam iz prvih dana rata da se može obuzdati ruska agresija ustupio je mjesto obeshrabrenju zbog poteškoća u ratovanju protiv Rusa. Rakete dugog dometa i tenkovi koje su Ukrajini poslali saveznici bili su dobra pomoć, ali ne i dovoljna. Ukrajina treba više oružja i, nažalost po nju, vrlo je moguće da će dio materijala koji je trebao biti korišten u borbi protiv Rusije završiti u rukama Izraela.

U tom kontekstu, ruski ministar obrane, Sergej Shoigu, pokazao je ove sedmice svoju spremnost da traži rješenje za rat u Ukrajini po kojem bi Zapad trebao preispitati svoju "destruktivnu politiku" prema Rusiji. Svjesna sve veće političke i vojne slabosti vlade Volodimira Zelenskog, Rusija počinje povlačiti poteze kako bi se izvukla iz sukoba.

U to je smislu vrlo važno pratiti kakav će biti stav Sjedinjenih Država i EU u nadolazećim sedmicama ako se situacija na Bliskom istoku zakomplikuje. Ukrajina prestaje biti glavna tema informativnih emisija, sve je manje Ukrajina vijest. Sada treba vidjeti znači li to da polako prestaje interes Zapada da pomogne Ukrajini da dobije rat.