Poslanik u Narodnoj skupštini Republike srpske Ramiz Salkić potvrdio je za Fenu da je sigurnosna situacija u ovom entitetu veoma složena. Učestali napadi na Bošnjake ostavljaju posljedicu i na broj Bošnjaka koji nastavljaju da žive u ovom djelu Bosne i Hercegovine nakon napada.

Po njegovim riječima, svaki napad uzrokuje i neko iseljavanje Bošnjaka iz sigurnosnih razloga. Kaže da je takav bio slučaj i kod posljednjeg napada na Bošnjaka u Kamenici kod Zvornika.

“Dodatnu zabrinutost proizvodi činjenica da Bošnjaci imaju veoma nizak nivo povjerenja u policiju entiteta Rs. Više je razloga za ovakva osjećanja, a jedan od njih je zasigurno što njena unutrašnja nacionalna struktura nije u skladu s Ustavom i što je entitetska policija dominantno prosrpski orjentisana”, smatra Salkić.

Ističe kako su Bošnjaci u entitetu Rs zasigurno “najugroženija kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini iz sigurnosnog aspekta, ali i ako pogledamo stepen diskriminacije kojoj su izloženi od strane entitetske i lokalnih vlasti u pogledu zapošljavanja u institucijama i prava na adekvatno obrazovanje”.

Za 21. septembar sazvana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana tačka “Učestali napadi na povratnike na području entiteta RS i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji BiH”.

Upitan šta očekuje od ove sjednice, Salkić kaže kako je veliko pitanje hoće li uopće ova tačka biti uvrštena u dnevni red.

“Ako i bude uvrštena, ne očekujem bilo kakve konkretne efekte od zaključaka parlamenta. Jer da se poštuje država i da se prihvata postojanje države Bosne i Hercegovine kako je definisano ustavom Bosne i Hercegovine mi danas ne bi govorili na temu sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Ona bi se podrazumijevala kao i za sve druge građane, što na žalost nije tako. U svakom slučaju važno je i dobro je da se o ovoj temi razgovara u državnom parlamentu i da joj se da na važnosti u ovom trenutku kada postoji realno potencijalno ugrožavanje sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu”, naveo je Salkić.

Upitan je i da prokomentirate pojavljivanje bilborda koji su jutros osvanuli u Banjoj Luci na kojima piše “granica postoji” i “zato što ne damo naše nadležnosti”.

“Provokativni i po vizuelnom izgledu prijeteći bilbordi još su jedan kamenčić u slaganju separatističkog mozaika s ciljem ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog jedinstva Bosne i Hercegovine. Konačan cilj je odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, što u konačnici znači ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u regiji”, kazao je Salkić.

Po njegovim riječima, vlast u ovom entitetu godinama unazad priprema građanstvo na ovakav scenarij i svaki put iznova koristi nove metode i sredstva da pridobiju njihovu pažnju u tom smjeru.

“Stvari su već odavno u javnom prostoru kroz korištenje separatističkog narativa izmakle kontroli prevazilazeći slobodu govora i političkog djelovanja prelazeći u fazu otvorenog zagovaranja rušenja ustavnog poretka bez adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija”, smatra Salkić.

Kaže kako ovakvi bilbordi unose dodatni nemir u ionako nesigurno okruženje koje se ciljano kreira za Bošnjake u ovom entitetu.

“Mi živimo u državi čije je unutrašnje uređenje plod kompromisa iz mirovnog sporazuma. Ako vlasti ovog entiteta ne poštuju mirovni sporazum u punom kapacitetu, što podrazumijeva pravo na povratak u sigurno okruženje bez diskriminacije onda to znači odustajanje od mirovnog sporazuma čime je mir i stabilnost ugrožena”, zaključio je Salkić.

(Izvor: Fena)