Trideset godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je zabranila organizaciju koja se posvetila istraživanju njenih najmračnijih vremena. Vrhovni sud Rusije naredio je raspuštanje nevladine organizacije za ljudska prava Memorial, koja se u Rusiji nalazi na popisu stranih agenata. Čuvši tu vijest, advokat Memoriala izjavio je da je tužba politički motivirana, potvrdivši da će se na tu odluku žaliti i u Rusiji i na Evropskom sudu za ljudska prava.

Velik dio rada Memoriala usredotočen je na dokumentiranje obračuna koje su provele sovjetske sigurnosne snage, uključujući KGB, u kojem je Vladimir Putin nekada bio agent.

Memorijal su stvorili veliki disidenti u kasnijim godinama Sovjetskog Saveza. Od početka se fokusirao na dokumentiranje zločina iz staljinističkog doba, ali odnedavno se bavio i sadašnjošću, kritizirajući represiju opozicije pod Putinom.

Tužitelji su izjavili da je Memorial International prekršio propise jer nije označio sve svoje objave, uključujući objave na društvenim mrežama, oznakom 'strani agent' koja je propisana zakonom. Tužitelji su ih čak optužili za toleriranje terorizma i ekstremizma.

I sam je Putin ovog mjeseca primijetio da se Memorijal zalagao za organizacije koje Rusija smatra ekstremistima i teroristima. I da se na njegovom popisu žrtava političke represije nalaze nacistički saradnici.

Ta je mjera kulminacija godinu dana represije protiv opozicionih pokreta i grupa za ljudska prava. Vlada kaže da jednostavno provodi zakone kako bi ugušila ekstremizam i zaštitila zemlju od stranog uticaja.

Različite međunarodne institucije i nevladine organizacije, uključujući Vijeće Europe, Human Rights Watch i Amnesty International, upozorile su posljednjih sedmica da bi zatvaranje Memorijala zadalo razoran udarac ruskom civilnom društvu. Ruska vlada pak tvrdi da se zakon mora poštivati.

Ruski zakon o neprofitnim organizacijama koje su takođe "strani agenti" izglasan je 2012. godine. Nakon toga, svaka nevladina organizacija označena kao "strani agent" morala je uključiti posebnu oznaku na sve svoje publikacije. Mediji označeni kao "strani agent" moraju posebnom naredbom uključiti određeni tekst u određenoj veličini fonta u svoj sadržaj. No, tačni zahtjevi za nevladine organizacije nisu navedeni. Advokati Memorial Internationala takođe su se žalili da nije jasno šta se tačno ubraja u vrstu "materijala" koji bi trebao biti označen.

Dva ruska dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov (dodijeljena mu 1990.) i glavni urednik lista 'Novaya Gazeta', Dimitri Murátov (dodijeljena mu ove godine), pozvali su ove jeseni Ured glavnog tužitelja da povuče tužbu protiv Memoriala i rješavaju svoje zahtjeve izvansudskim putem.

Gorbačov i Murátov ističu da je aktivnost ove nevladine organizacije desetljećima usmjerena na vraćanje sjećanja na stotine hiljada slučajeva represalije tokom Staljinove ere kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti.

Prošlog mjeseca Vijeće Europe izrazilo je žaljenje zbog činjenice da rusko tužiteljstvo koristi zakon o stranim agentima kako bi razbilo "jednu od najstarijih i najuglednijih organizacija za ljudska prava u Rusiji".

"Zatvaranje Memoriala, jednog od ruskih divova za ljudska prava, novi je Rubikon koji je vlada prešla u svojoj kampanji gušenja nezavisnih glasova", upozorila je Tatiana Lokshina, zamjenica direktora Human Rights Watcha za Evropu i srednju Aziju.