Prva grupa francuskih i stranih državljana evakuisanih iz Nigera stigla je rano jutros u Pariz. Francuska je jučer objavila da će evakuisati svoje građane iz Niameya nakon vojnog udara 26. jula, u koordinaciji sa snagama Nigera, saopćeno je iz francuske Ambasade.

Prvi avion je prevezao 262 osobe, uključujući državljane Francuske, Nigerije, Portugala, Belgije, Etiopije i Libana, objavila je u srijedu francuska televizija BFMTV.

Avion je sletio na aerodrom Charles de Gaulle u Parizu.

Drugi avion je spreman za prevoz drugih državljana Francuske, Nigerije, Njemačke, Belgije, Kanade, Amerike, Austrije i Indije, saopćilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Francuska ambasada u Niameyu navodno ima rekord od 1.200 francuskih državljana, od kojih je 600 željelo da se vrati u Francusku.

Vojnici u Nigeru, koji se nazivaju Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP), pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno u srijedu prošle sedmice i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma zbog pogoršane sigurnosne situacije i lošeg upravljanja.

Bazoum je izabran 2021. u prvoj demokratskoj tranziciji Nigera otkako je stekao nezavisnost od francuske kolonijalne vladavine 1960. godine.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija, Francuska i drugi izrazili su podršku Bazoumu, pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.