21.00  Kraj je 39. dana agresije Rusije na Ukrajinu. Ovo su neke od najvažnijih vijesti koje su ga obilježile.

Reakcije na slike iz Buče, grada na periferiji Kijeva u kojem su stotine civila ubijene ili pogubljene, obilježile su poslijepodne. Ukrajinski predsjednik Volodímir Zelenski izrazio je ogorčenje na svom Telegram računu. "Ruske majke trebale bi vidjeti kakve su gadove odgojile", rekao je na ruskom i engleskom. "Ubice, pljačkaši, koljači."

Generalni sekretari UN-a i NATO-a, kao i čelnici Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Njemačke i Španije takođe su izrazili užas zbog pokolja, obećali da će istražiti odgovornost i osuditi počinitelje te pojačati međunarodne sankcije protiv Rusije.

Ukrajinsko tužiteljstvo tvrdi da je pronašlo 410 tijela u mjestima oko Kijeva. Ukrajinsko tužiteljstvo, koje istražuje potencijalne ratne zločine u gradovima oko glavnog grada Kijeva, nakon oslobođenja od ruskih trupa ranije ovog mjeseca, priopćilo je ove nedjelje preko glavnog državnog odvjetnika Irine Venediktove da je pronašlo najmanje 410 tijela.

Jedini odgovor ruskih vlasti na desetine slika ubijenih civila u Buči je da su "inscenirane". "Mijaílo Podoliak (šef ukrajinskih pregovarača) pokazao je ove montirane snimke kao izgovor za traženje oružja od zapadnih zemalja", uvjeravalo je Ministarstvo odbrane u prvom od svoja dva saopćenja objavljena danas, gdje je istovremeno ponudilo dvije verzije istih događaja: ili su neka od tijela bila glumci ili su ubijeni u ukrajinskom bombardiranju.

Ruska agresija na Ukrajinu, koja je započela 24. februara 2022. odnijela je živote osam profesionalnih novinara i jednog novinara-amatera. S popisa preminulih šest je Ukrajinaca. Posljednja žrtva bio je Maks Levin, ukrajinski fotoreporter koji je radio kao fotograf i snimatelj za razne nacionalne i međunarodne medije. Levin, koji je nestao 13. marta u blizini Kijeva, pronađen je mrtav 2. aprila, ubijen s dva hica, vjerojatno od strane ruske vojske.

Oko 537.000 Ukrajinaca vratilo se u svoju zemlju od početka ruske agresije, saopćilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivajući se na podatke nacionalne granične službe. Ova brojka ukazuje da ima izbjeglica koje se već vraćaju u zemlju, a 4,1 milion Ukrajinaca je, prema Kancelariji Ujedinjenih naroda za izbjeglice, napustilo Ukrajinu od početka borbi.

19.15 Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da njegove snage nisu pobile civile u Buči, gradu blizu Kijeva, koji su ukrajinske snage oslobodile ovih dana. "Dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga nijedan njegov stanovnik nije bio izložen nasilju", navodi ministarstvo. Dodaju da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ministarstvo je dodalo da su svi stanovnici "mogli slobodno otići" iz tog mjesta "na sjever", dok su južna predgrađa grada "bila na meti danonoćne paljbe ukrajinskih postrojbi". U saopćenju se tvrdi da su snimke leševa na ulicama grada "još jedna predstava kijevskog režima za zapadna glasila". Navodi se i da su se sve ruske vojne jedinice povukle iz Buče 30. marta, dan pošto je Rusija najavila da će znatno smanjiti djelovanje na sjeveru Ukrajine.

19.00 Ruska agresija na Ukrajinu ostat će upamćena po zločinu počinjenom u mjestu  Buča. Evropska unija i veliki dio međunarodne zajednice reagirali su ove nedjelje na otkriće pokolja počinjenih u tom gradu sjeverno od Kijeva. Ovo je prvi opipljiv i vidljiv dokaz smrti i razaranja na područjima koja su okupirale trupe ruskog predsjednika Vladimira Putina, koje su opsjedale glavni grad Ukrajine.

Snimke iz Buče otkrivaju, možda prvi put od početka rata, razmjere nasilja koje je pokrenuo Putin u ratu protiv susjedne zemlje. Nakon povlačenja ruske vojske, ukrajinske snage pronašle su desetine mrtvih i napuštenih tijela civila nasred ulica i masovne grobnice s napola zakopanim leševima.

Slike iz Buče vjerovatno će dovesti do jačih sankcija Rusiji. Do sada uvedene sankcije teško su pogodile rusku ekonomiju. Natjerali su da Moskovska berza bude zatvorena na mjesec dana kako bi se izbjegao stampedo ulagača, udvostručili su kamatne stope kako bi se obuzdala inflacija i povlačenje štednje te nametnuli stroga pravila kako bi se spriječio odljev kapitala u inozemstvo.

No, nema dokaza da su naštetile Putinovoj sposobnosti da finansira svoju oružanu agresiju na Ukrajinu. Povlačenje ruskih trupa prije se pripisuje snažnom otporu Ukrajine te taktičkim i strateškim pogreškama Kremlja.

12.10  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba optužio je ruske snage da su organizirale "masakr" u Buči i pozvao G7 da odmah uvede niz "novih razornih sankcija" Moskvi. “Masakr u Buči bio je namjeran. Cilj Rusa je eliminirati što više Ukrajinaca. Moramo ih zaustaviti i izbaciti”, objavio je na svom Twitter računu.

"Sada zahtijevam nove i razorne sankcije od G7", dodao je ministar prije nego što je predložio embargo na rusku naftu, plin i ugalj, zatvaranje luka za sve ruske brodove i robu.

Ukrajinska vojska objavila je danas da su njezine trupe preuzele punu kontrolu nad granicom s Bjelorusijom, na sjeveru zemlje, kao i okolinom elektrane u Černobilu. "Danas, 3. aprila, jedinice Oružanih snaga Ukrajine preuzele su kontrolu nad okrugom Pripjat i područjem državne granice Ukrajine s Republikom Bjelorusijom", objavljeno je na njihovom službenom Twitteru.

Prema tvrdnjama ukrajinske obavještajne službe, stanovnici okruga Izium davali su ruskim vojnicima otrovane kolače. Uslijed toga, dvoje ih je umrlo 28 je završilo na odjelu intenzivne njege. Isto tako, oko 500 vojnika hospitalizirano je zbog teške intoksikacije alkoholom “nepoznatog porijekla”.

10.50  Nevladina organizacija Human Rights Watch ukazuje na ratne zločine počinjene od strane Rusije. NVO je danas objavila da je dokumentirala nekoliko slučajeva u kojima su ruske vojne snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima regija Harkov, Černihiv i Kijev. To uključuje slučajeve masovnog silovanja, dvoje pogubljenih po prijekom postupku kao I druge slučajeve nasilja i pljačke.

Litvanski dokumentarista Mantas Kvedaravicius ubijen je u Mariupolju. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je tweet u kojem objašnjava da su ruske snage ubili reditelja dok je pokušavao pobjeći iz Mariupola. Rođen 1976. godine, ubijen je u subotu u gradu u kojem je snimao opsadu ruskih vojnika. Bio je poznat, među ostalim, po dokumentarcu Mariupolis, nagrađenom 2016. na Berlinaleu.

09. 55  Grad Buča je nova Srebrenica. Tako je Ministarstvo odbrane Ukrajine opisalo grad u okolini Kijeva u koji su ušli nakon povlačenja ruskih trupa.