Hasan Hasanović, šef Tima za usmenu historiju, ističe da je do sada snimljeno 450 ličnih priča i da će sa dodatnih 50 koje će biti snimljene kroz ovaj projekat Memorijalni centra Srebrenica posjedovati vrijednu kolekciju od 500 usmenih historija.

- Memorijalni centar u tom pogledu sarađuje sa međunarodnim partnerima na internacionalizaciji usmenih historija, ovom prilikom želim istaći da smo ponosni na saradnju sa Shoah fonadacijom koja u svojoj kolekciji arhiva vizuelne historije posjeduje i 20 usmenih historija iz naše kolekcije - naveo je Hasanović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je istakao kako Vlada Tuzlanskog kantona pruža kontinuiranu podršku radu Memorijalnog centra.

- Vlada Tuzlanskog kantona u kontinuitetu podržava rad i projekte Memorijalnog centra Srebrenica, tako je bilo i ove godine, Vlada je podržala projekat usmene historije „Priče za budućnost“ sa 80.000 KM. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih budu dokumentovana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze - kazao je.

U saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica navodi se da će kroz projekat „Priče za budućnost“ biti snimljeno 50 novih svjedočenja koja će biti transkribovana, prevedena na engleski jezik a potom i indeksirana.