Na konferenciji za medije koja je održana danas u Kiyevu, glavni ukrajinski tužilac rekao je da se pred ukrajinskim sudovima nalazi 350 predmeta ratnih zločina, što je brojka bez presedana tokom bilo kojeg sukoba.

“Ovo se nikada ranije nije dogodilo ni u jednom ratu. Naši napori da privedemo pravdi i vratimo pravdu bez čekanja na kraj rata važan su signal naše pomoći i poštovanja vladavine prava”, rekao je glavni tužilac Andrii Kostin.

Kostin je rekao da je njegova kancelarija identificirala 512 osumnjičenih da su umiješani u ratne zločine. Već je izrečeno osamdeset presuda.

Kostin je dodao da je više od 20 zemalja otvorilo istrage o mogućim ruskim zločinima nad građanima Ukrajine, uključujući Sjedinjene Države.

Četverica ruskih vojnika optužena su za ratne zločine protiv Amerikanca koji je živio u Ukrajini tokom ruske invazije, prema historijskoj optužnici pokrenutoj u srijedu na saveznom sudu u Virdžiniji.

Otvaranje slučaja protiv ruskih vojnika predstavlja presedan jer je to  prvi put da američka vlada koristi decenijama star zakon u cilju procesuiranja onih koji su počinili ratne zločine protiv američkih građana.