U Rusiju su stigle iranske bespilotne letjelica koje bi se mogle koristiti u ratu u Ukrajini unatoč američkim upozorenjima Teheranu da ih ne prodaje, što je dogovor koji komplicira pregovore o nuklearnom sporazumu sa vlastima u Teheranu.

Prva pošiljka prevezena je preko Kaspijskog mora ka Volgogradu. Ruske trupe suočavaju se sa ozbiljnim problemima kada je u pitanju opskrba u Ukrajini, dijelom zbog sankcija i kontrole izvoza, što Rusiju tjera da se oslanja na zemlje poput Irana.

Međutim, američke i druge špijunske agencije dobile su obavještajne podatke koji upućuju na to da su Rusi nezadovoljni učinkom bespilotnih letjelica i da su zabilježene velike greške prilikom testiranja.

Tvrdi se kako postoje "neke rupe u sistemu" i da Rusi "nisu zadovoljni".

Nije poznato je li Moskva počela koristiti bespilotne letjelice protiv ukrajinskih ciljeva, ali čini se da su bespilotne letjelice u dobrom stanju i spremne za upotrebu, obavještajni su podaci.

Ova pošiljka predstavlja najnoviji znak, kako se čini, bliže vojne saradnje između dviju nacija.

Na tu saradnjuu upozoravaju kritičari trenutnih pregovora o nuklearnom paktu iz 2015. iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle 2018. godine. Pregovori da se Teheran i Washington vrate paktu polako napreduje a to bi iranskoj vladi donijelo milijarde dolara nakon ublažavanja sankcija u zamjenu za okončanje nuklearnog programa.

Protivnici sporazuma kažu da bi ukidanje sankcija Teheranu moglo omogućiti Rusiji da ojača svoju vojsku u Ukrajini i izbjegne sankcije koje su joj nametnute nakon pokretanja invazije u februaru usmjeravanjem nafte i druge robe kroz Iran.

“The Washington Post” je bio prvi medij koji je izvijestio o dolasku dronova u rat u Ukrajini. Dvije vrste bespilotnih letjelica koje se isporučuju Rusiji su serije Mohajer-6 i Shahed iranske proizvodnje. Ruski operateri prolaze obuku za bespilotne letjelice u Iranu.

Mohajer-6 ima sposobnost obavljanja misija nadzora i izviđanja, a serija Shahed smatra se jednom od najvažnijih iranskih vojnih bespilotnih letjelica.

Iran je pionir u tehnologiji bespilotnih letjelica, s najmanje četiri desetljeća iskustva u dizajnu i proizvodnji, i osigurava borbene bespilotne letjelice vojnim skupinama i proxy milicijama u Jemenu, Iraku, Siriji, Libanu i Gazi.