Neprekidni izraelski zračni napadi na Gazu do sada su samo u četvrtak ubili više od 150 Palestinaca. Izrael kaže da je bacio 6.000 bombi na Gazu za šest dana bombardovanja.

U hororu koji žive stanovnici Gaze proteklih nekoliko dana, nevjerovatno glasno odzvanja poruka Palestinca koji je, ni sam ne zna kojim čudom, preživio bombardovanje: "Kunem se Bogom, čak i ako nas nemilosrdno ubijaju, Bogami, nećemo odustati."

U intervjuu za Al-Ghad TV kanal, ovaj Palestinac šalje poruku “Izraelu, i Americi, i Evropi, i svim narodima svijeta", da se Palestinci "nikada neće predati" i da je ovo “bitka za konačni trijumf”.

 

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood".

Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu. Odgovor Izraela proširio se na prekid opskrbe vodom i strujom u Gazi, što je dodatno pogoršalo uslove života u području koje se nalazi pod teškom opsadom od 2007. godine.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva objavljeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo 1.417 osoba, uključujući 248 žena i 447-oro djece. Navedeno je da je povrijeđeno 6.268 osoba, među kojima su 932 žene i 1.531 dijete.
S druge strane, u napadima iz Gaze najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno.