U subotu, 07.10. 2023. u Ankari održan je 4. kongres vladajuće AK Partije gdje je predsjenik Recep Tayyip Erdogan još jednom izabran za predsjednika stranke. U punoj dvorani prisustvovali su predsjednici država te predsjednici i predstavnici stranaka iz drugih zemalja, ambasadori, kao i predstavnici velikog broja nevladinih organizacija.

Među prisutnima bili su i predstavnici iz Bosne i Hercegovine i to kao član predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao predsjednik stranke SNSD Milorad Dodik, te ispred stranke SDA predsjednica glavnog odbora Jasmina Biščević Tokić.

Ustvari, na kongres Stranke Pravde i Razvoja (AKP) bili su pozvani svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i svi predsjednici vodećih stranaka. Druga dva člana predsjedništva nisu prisustvovala, vjerovatno zbog drugih programa, kao što je i slučaj s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji nije mogao prisustvovati zbog već od ranije planiranih obaveza.

Međutim, kako to uvijek biva kada je u pitanju Turkiye, pojedini domaći „analitičari“ i mediji kao da jedva čekaju da bez provjere plasiraju informacije sa ciljem kritiziranja Turkiye, odnosno njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Može li Erdogan biti kriv što se na poziv trima članovima Predsjedništva BiH odazvala samo Željka Cvijanović?

Kontantna proizvodnja negativnosti i plasman vijesti koje nemaju veze s istinom, ne samo da ukazuju na političke motive, već demonstrira posve nejasnu i iracionalnu mržnju protiv Turkiye sa ciljem da unese razdor između dvije zemlje.