Zvijezda britanskih krunskih dragulja, dijamant Koh-i-Noor, ponovo se može vidjeti nakon značajnog odsustva sa krunisanja Charlesa III, što je naglasilo neugodne veze nacije s kolonijalnom prošlošću.

Masivni kamen se pojavljivao u svečanim prilikama više od 150 godina, ali Charlesova supruga Kamila odlučila je da ga ne nosi za krunisanje jer je u Velikoj Britaniji u jeku debata u vezi sa carskim artefakatima i pozivima iz Indije da se dijamant vrati.

Mjesecima nakon krunisanja, s krunskim draguljima vraćenim na javno izlaganje u Londonskom tornju, ostaje pitanje: Gdje zapravo pripada neprocjenjivi dragulj?

Legenda kaže da dijamant od 186 karata, koji je kraljica Viktorija izrezala na 106 karata, označava vrhovnu vlast barem od vremena invazije Delhi Sultanata na kraljevstva južne Indije u 14. vijeku.

Istočnoindijska kompanija koju je preuzela britanska država formalno je anektirala Kraljevinu Pendžab 1849. nakon pobjede u Drugom anglo-sikhskom ratu, stekla je dijamant kao dio rezultirajućeg mirovnog sporazuma i dala ga kraljici Viktoriji.

Ipak, New Delhi je u više navrata tražio njegov povratak, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi rekao je prošle godine:˝Mi smo s vremena na vrijeme pokretali ovo pitanje s vladom Ujedinjenog Kraljevstva i nastavit ćemo istraživati načine i sredstva za postizanje zadovoljavajućeg rješenja za stvar˝.

Jedan čovjek koji ima dugu vezu s dijamantom je Eddie LeVian, izvršni direktor američke draguljarnice Le Vian, čiji su klijenti Rihanna i Jennifer Lopez. Njegova se porodica brinula o dijamantu dok je bio u rukama perzijskog šaha u 18. vijeka.

˝Ne znam koji bi pravni argument bio da se kaže da ga treba vratiti Indiji, s obzirom na to da ga je kraljici Viktoriji poklonila Istočnoindijska kompanija i da ga Britanci nisu odnijeli iz Indije˝, rekao je LeVian za AFP na Tower of London.

˝Ovaj dijamant nije pronašla indijska vlada˝, dodao je on, rekavši da Indija nije postojala kao suvereni entitet u vrijeme njegovog pronalaska.

˝Ne znam da li je međunarodnom sudu otišla tužba Indije da ima pravo na dijamant Koh-i-Noor. Kako vrijeme prolazi, pitanje za Indiju se sve češće postavlja, ali ne vidim kako bi se indijski zahtjev mogao riješiti˝, rekao je.

'Neupotrebljivo'

Dio problema za Indiju je neizvjesna historija dijamanta prožeta osvajanjem.

Iako nema sumnje da je iskopan u Indiji, njegova historija nakon toga je mješavina mita i činjenica, a nekoliko zemalja, uključujući Afganistan, Iran i Pakistan, također polažu pravo na dragulj.

Martin Bayly, docent na odseku za međunarodne odnose Londonske škole ekonomije, rekao je za AFP da je historija toliko sporna da bi bilo nemoguće dogovoriti se o bilo kakvom zakonskom vlasništvu.

˝I ne znam ko bi o tome sudio˝.

Dijamant je došao u britanske ruke dok se Indija sastojala od više različitih kraljevstava i država, a ne od jedne zemlje, a porodica vladara maharadže koji je prethodno posjedovao dijamant tvrdi da su oni zakoniti vlasnici, a ne indijska vlada.

˝Argumenti o pravnom vlasništvu dolaze iz savremenog pravnog konteksta suverenih nacionalnih država, sežući u prošlost do perioda u kojem je pravni suverenitet nacionalne države značio nešto drugačije˝, rekao je Bayly i dodao da najbolja nada Indije počiva na moralnom argumentu koji trenutno vlada i u samoj Velikoj Britaniji.

˝Javna debata o tome postala je vezana uz ono što se ne baš zadovoljavajuće naziva kulturnim ratovima˝.

Postavka dijamanta u londonskom Toweru sada sadrži naljepnicu s natpisom ˝simbol osvajanja˝, na kojoj se kaže da je mirovni sporazum ˝primorao" 10-godišnjeg maharadžu da ga preda˝.

Bayly je također istakao nedavni povratak raznih beninskih bronzanih nagrada od strane različitih britanskih institucija kao primjer da se promjene ipak dešavaju.

˝Isti argument možete primijeniti na dijamant Koh-i-Noor, ali mislim da je dijamant Koh-i-Noor vjerovatno u posebnoj klasi politizirane debate... jer je simbol vladavine. Iako je neprocjenjivi dragulj postao toliko diplomatski toksičan da je gotovo neupotrebljiv u državnim prilikama, bilo bi politički naivno vjerovati da bi bilo koja vlada pristala na njegov povratak˝, dodao je Bayly.