Ovih se dana činilo da je kopneni napad Izraelskih vojnih snaga na Gazu neizbježan i da bi mogao započeti svakog časa. Washington je od početka uz Izrael, a u Sjedinjenim Američkim Državama najglasniji su upravo oni koji zagovaraju poduzimanje najekstremnijih mjera protiv Hamasa, dok su neki komentatori tražili i vojnu akciju protiv Irana, zbog navoda da ova zemlja stoji iza Hamasovih operacija.  

Ali izgleda da će situacija odvijati u drugom smjeru. Očito da je došlo vrijeme da Washington spašava Izrael od njih samih i od poteza koji bi upravo Izraelu mogli nanijeti ogromnu štetu.

Dođe li do kopnene invazije na Gazu, to će bez sumnje uzrokovati moralnu i humanitarnu katastrofu. Strateški bi to bilo veoma loše po Izrael, a ugrozilo bi i ključne interese SDA-a na Bliskom Istoku, ali i na drugim strateškim tačkama, poput Ukrajine ili indo-pacifičkog područja, u kojeme se Amerika nadmeće s Kinom.

Samo Bidenova administracija, a izgleda najbolje on lično, može spriječiti Izrael da napravi katastrofalnu grešku. Simpatije prema Izraelu su očigledne, ali Washington od svog saveznika mora tražiti da poštuje zakone rata, a to znači da svoju borbu usmjeri na Hamas, a ne na cijeli palestinski narod, iako su izraelski zvaničnici otvoreno i bez imalo uvijanja govorili o ratu protiv Palestinaca, bez izuzetka. 

Uskoro ćemo vidjeti kakvi će biti efekti ovog razgovora, da li će Izrael nastaviti činiti masovni zločin nad civilnim palestinskim stanovništvom, ili će pod pritiskom Amerike razmotriti i drugačije mogućnosti.