Zbirku periodične štampe, koju čini više od 330 publikacija, Mediacentar Sarajevo prikupljao je između 1996. i 2000. godine istraživačkim radom na terenu širom Bosne i Hercegovine.

“Ovu zbirku čine različiti primjerci, od izdanja 90-ih koji su u to vrijeme bili stranačka glasila: Muslimanski Glas, Javnost i Herceg-Bosna, pa sve do unikatnih primjeraka časopisa koji su objavljeni samo u jednom broju, poput Glasa Goražda (1993). Posebnu vrijednost zbirke predstavljaju vojne publikacije, jer je prema istraživanjima svaka šesta publikacija štampana u periodu 1992-1995. bila vojnog karaktera te je tako Armija BiH izdala oko 48 raznovrsnih publikacija, HVO oko 30 časopisa, a Vojska Republike Srpske, prema dostupnim podacima, oko 14 vojnih časopisa”, objavio je Bošnjački institut.

Zbirku Mediacentra Sarajevo digitalizirat će Bošnjački institut, nakon čega će originalne štampane primjerke zbirke Mediacentar Sarajevo pokloniti biblioteci Bošnjačkog instituta.

Iz Bošnjačkog instituta podsjećaju kako ova institucija već posjeduje veoma bogatu i vrijednu zbirku ratne periodike koja se izdavala i distribuirala u zemlji ali i u dijaspori od 1992. do 1995. godine. Ovu zbirku sakupljao je tokom i nakon Agresije osnivač Instituta Adil Zulfikarpašić.

“Ovim poklonom upotpunit će se fond ratne periodike biblioteke Bošnjačkog instituta koji će ujedno biti i jedan od najobimnijih fondova periodike od 1992-1995. u Bosni i Hercegovini i inostranstvu”, piše na stranici Bošnjačkog instituta.

Primarni cilj projekta digitalizacije kojeg provode Mediacentar Sarajevo i Bošnjački institut jeste zaštita i očuvanje ove zbirke za buduća istraživanja. Drugi cilj je da se sadržaji svih publikacija učine pretraživim i dostupnim na daljinu putem digitalnog arhiva INFOBIRO.

Planirano je da projekt bude završen u naredne tri godine, što će zavisiti od podrške nadležnih institucija. Sve arhivirane publikacije bit će besplatno dostupne za pruzimanje.

Cjelokupni ratni fond biblioteke Bošnjačkog instituta dostupan je za pretraživanje preko web stranice www.bosnjackiinstitut.ba te u čitaonicama Instituta.