Za samo jedan dan uništen je plakat na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji je 4. aprila postavila Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske (YIHR), a kojim podsjećaju na žrtve ratnih zločina u Ahmićima u BiH.

Kako su podsjetili iz ove Inicijative, u samo nekoliko sati, u Ahmićima su 16. aprila 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti i praktično sravnile selo sa zemljom.

"Većina ubijenih bile su starije osobe, žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila stara tek nekoliko mjeseci. Presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dokazale su odgovornost političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske za ovaj zločin, iako se uloga Republike Hrvatske u godinama nakon na sve načine nastojala prikriti ili relativizirati. I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutačni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu", navode iz YIHR-a.

Iz inicijative su naveli da je uništavanje ovog plakata još jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha i hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini. U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: “Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila."

Podsjetili su da je MKSJ Darija Kordića osudio po zapovjednoj odgovornosti na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni tokom hrvatsko-bošnjačkog rata, pa tako i za masakr u Ahmićima. MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi utvrdio je i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom.