Program 23. manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“ predstavljen je danas na konferenciji u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, a organizatori su kazali da je cilj dvomjesečne manifestacije podizanje nivoa svijesti o važnosti države, jačanju osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom.

Ovom konferencijom počela je i zvanično manifestacija koja će trajati do 17. septembra, a organizatori su istakli da ona prerasta u najreprezentativniji festival patriotizma kada je u pitanju baštinjenje naše recentne prošlosti.

Nizom kulturno-umjetničkih, komemorativnih, edukativnih, vjerskih i drugih prigodnih sadržaja ovogodišnje izdanje se od prethodnih razlikuje po tome što će se programi odvijati na prostorima oba bosanskohercegovačka entiteta i u Brčko distriktu.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da se radi o tradicionalnoj manifestaciji koja se u perspektivi treba proširiti od 1. marta do 25. novembra, odnosno od Dana nezavisnosti do Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Kultura sjećanja je veoma važna i moramo je također institucionalno rješavati sistemski na ovaj način. Ova manifestacija nam služi da bi ušli i u škole, da se drže historijski časovi i provode drugi programi, a najsretniji bismo bili da to uđe i u udžbenike i da se priča istina“, kazao je Osmanović.

Generalni sekretar manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“ Mirsad Delalić pročitao je program ovogodišnjih dešavanja koja uključuju različite događaje u brojnim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a program će biti dostupan javnosti i na stranici Fonda Memorijala KS.

“Cilj manifestacije je sjećanje na najbolje sinove koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine, na šehide i poginule borce. Cilj je da se sjetimo borbe Armije RBiH koja je dala značajan doprinos za odbranu i očuvanje Bosne i Hercegovine u cjelovitim granicama. Program manifestacije izašao je iz okvira Kantona Sarajevo i nismo više manifestacija lokalnog tipa. Ove godine će manifestacija djelovati na prostoru cijele Bosne i Hercegovine jer će se, pored gradova Federacije BiH, programi dešavati i u gradovima Republike srpske, tu bih izdvojio Janju i Prijedor, a bit će izložba i u Brčkom”, kazao je Delalić i dodao da su sadržaji dogovoreni u saradnji s povratnicima kako to ne bi remetilo njihov mir.

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić istakao je da se institucija koju predstavlja i bavi kulturom sjećanja i pamćenja i da je to njena osnovna misija. Dodao je da brojnim ovakvim aktivnostima nastoji uspostavljati saradnju s partnerima izvan Kantona Sarajevo.

“Samo zajedničkim snagama i aktivnostima na terenu u cijeloj BiH možemo danas da govorimo o odbrani Bosne i Hercegovine i obilježimo svaki njen toponim odbrane jer je to ključno što ćemo prenositi budućim generacijama“, kazao je Kulanić.

Ukazujući na brojne izazove danas u društvu, Kulanić je kazao da se konstantno na javnoj sceni događaju negiranja, omalovažavanja zločina, pa čak i trijumfalizma u određenoj mjeri.

“Njegovanje kulture sjećanja i njen značaj se ogledaju u tome da budućim generacijama kroz adekvatne činjenično utvrđene sadržaje i činjenice i aktivnosti kreiramo ambijent da nauče historiju i da kao društvo probamo da sazrijemo s ciljem da se nikada, nikom i nigdje ne ponovi ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini“, poručio je Kulanić.

Kao i ranijih godina, u organizaciji manifestacije učestvuju Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Fond Memorijala Kantona Sarajevo, kantonalna ministarstva za pitanja boraca te institucije i udruženja koji su i ranije bili uključeni u organiziranje programskih sadržaja.

(Izvor: Anadolu Agency)