Dvadeset pet osoba uhapšeno je u racijama širom Njemačke zbog sumnje da su planirali rušenje vlade. Njemački izvještaji kažu da je grupa ekstremno desničarskih i bivših vojnih ličnosti planirala da upadne u zgradu parlamenta, Rajhstag i preuzmu vlast.

Nijemac koji se naziva princ po imenu Hajnrih XIII, 71, navodno je bio centralni dio njihovih planova.

Prema federalnim tužiocima, on je jedan od dvojice navodnih kolovođa među uhapšenima u 11 njemačkih država, piše BBC.

Navodi se da zavjerenici uključuju članove ekstremističkog pokreta Reichsbürger [Građani Reicha], koji je dugo bio na udaru njemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Oni takođe odbijaju da priznaju modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koje se kaže da su planirali zbaciti Republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na Njemačku iz 1871. godine - carstvom pod nazivom Drugi Rajh.

"Još nemamo ime za ovu grupu", rekla je glasnogovornica federalnog tužilaštva.

Racije su izvršene u većem dijelu zemlje, a dvije osobe su uhapšene u Austriji i Italiji, javila je njemačka novinska agencija DPA. Privedeni bi trebalo da budu saslušani kasnije tokom dana.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann objavio je na Tviteru da se odvija velika antiteroristička operacija i da je, kako se sumnja, planiran "oružani napad na ustavna tijela".

Savezni tužilac je rekao da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021.

Bivši pripadnici vojske također su bili značajan dio zavjere za puč, navode izvještaji. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica.

Zavjerenici su već uspostavili planove da vladaju Njemačkom, saopćilo je federalno tužilaštvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države", a to je uključivalo i ubijanje.

Javni emiter ZDF je izvijestio da je bivši član krajnje desnice u donjem domu parlamenta, Bundestaga, također bio dio zavjere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, s princom Heinrichom kao vođom.