Upravno tijelo svjetskog fudbala pokrenulo je disciplinski postupak protiv predsjednika Španskog fudbalskog saveza Luisa Rubialesa zbog njegovog ponašanja u finalu Svjetskog prvenstva za žene, kada je u usne poljubio napadačicu Jenni Hermoso nakon što je Španija pobijedila Englesku, a prethodno se uhvatio za međunožje dok je slavio u posljednjim sekundama utakmice.

Pretpostavlja se da će Rubiales danas podnijeti ostavku i već je o tome obavijestio kolege.

˝Rubijales će podnijeti ostavku. Izgubio je podršku igrača, vlade, FIFA-e pa čak i onih lokalnih organizacija˝, napisao je španski fudbalski stručnjak Guillem Balague na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

FIFA će ispitati da li njegove radnje predstavljaju kršenje člana 13 svog disciplinskog kodeksa, koji se tiče ofanzivnog ponašanja i fer-pleja.

˝FIFA ponavlja svoju nepokolebljivu posvećenost poštovanju integriteta svih pojedinaca i oštro osuđuje svako suprotno ponašanje˝, navodi se u saopćenju.

Prema disciplinskom kodeksu, službenici su među onima koji moraju ˝poštivati principe fer-pleja, lojalnosti i integriteta˝.

U njemu se navodi da se disciplinske mjere mogu izreći protiv svakoga ko krši osnovna pravila pristojnog ponašanja, vrijeđa fizičko ili pravno lice na bilo koji način, posebno upotrebom uvredljivih gestova, znakova ili jezika ili ponaša se na način koji donosi sport fudbala i/ili FIFA-e na loš glas.

Rubiales je slavio na posljednjem zvižduku u VIP zoni stadiona Australije, hvatajući se za međunožje, dok je stajao u blizini španske kraljice Letizije i njene 16-godišnje kćerke.

Potom je poljubio Hermoso u usne nakon što joj je uručena pobjednička medalja na postolju.

Rubiales se u ponedjeljak izvinio zbog poljupca, ali je španski premijer Pedro Sanchez rekao da to ˝nije dovoljno˝, a druga potpredsjednica vlade Yolanda Diaz pridružila se onima koji su ga pozvali da podnese ostavku.

Futpro, sindikat koji zastupa Hermoso, rekao je da incident ne bi trebao proći nekažnjeno.

Igračica Pachuce, koja je odigrala 101 utakmicu, prvo je na Instagramu rekla da joj se ˝ne sviđaju˝ Rubialesovi postupci, ali ga je u kasnije objavljenoj izjavi branila.

Španski fudbalski savez (RFEF) sazvao je vanrednu generalnu skupštinu koja će se održati danas po hitnom postupku.