- General Mahmuljin nije naredio ni izvršio zločin - niti je to utvrđeno u ovoj presudi - i nikada se neće moći porediti s generalima Vojske RS i HVO-a koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu ili masakra u Ahmićima. Presuda od osam godina zatvora za nesprečavanje tuđih zločina, a na osnovu upitnih tvrdnji o nadređenosti izvršiocima zločina, predstavlja nepravednu kaznu. Podsjećamo, primjera radi, da su komandanti bataljona Zvorničke brigade Srećko Aćimović i Ostoja Stanišić, za svjesno pomaganje pogubljenja 3.000 Bošnjaka u Kozluku i Petkovcima, u okviru genocida u Srebrenica, osuđeni pred Sudom BiH na manje kazne, sedam i pet godina - navodi SDA u saopćenju.

Ta stranka cijeni da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine očigledno selektivno pristupa procesuiranju i krivičnom gonjenju za ratne zločine.

Ne može se, po mišljenju SDA, drugačije objasniti to što Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu protiv direktnih izvršilaca zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, da je dopustilo bijeg osumnjičenog za genocid u Srebrenici Momira Savčića te da godinama ne podiže optužnice protiv oficira HVO-a i VRS-a za izvršenje i naređivanje masovnih zločina, dok sistemski progoni visoke oficire ARBiH za nesprečavanje zločina.