NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) u utorak je u ranim jutarnjim satima po srednjoevropskom vremenu udarila u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju.

Na ovaj je način NASA provela testiranje u okviru misije DART prilikom čega je njihova svemirska letjelica namjerno udarila u asteroid kako bi naučnici ispitali mogućnost sprečavanja ovih nebeskih tijela da unište ili udare u Zemlju.

Asteriod je u trenutku sudara s DART-om od Zemlje bio udaljen 11 miliona kilometara, što je relativno blizu Zemlje, a prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat.

Ciljani asteroid Dimophos, koji je promjera 179 metara i dio je binarnog asteroidnog sistema, nije bio opasnost po našu planetu, zbog čega je i odabran kao meta misije, a aktivnosti preusmjeravanja asteroida pokrenute su u novembru prošle godine.

Ova NASA-ina misija prva je koja namjerno i mjerljivo mijenja kretanje nekog asteroida u Sunčevom sistemu. Cilj je bio pokazati da se opasna nebeska tijela mogu preusmjeriti ako se u njih namjerno zabije svemirska letjelica.

Direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu nauku Lori Glaze kazala je da ˝ulaze u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput opasnog udara asteroida˝.

"DART je prva planetarna pokazna misija koja demonstrira udarac svemirske letjelice u asteroid, kako bi se položaj tog asteroida malo pomaknuo u svemiru. To je nešto što biste, ako vam je potrebno, učinili godinama prije kako biste promijenili poziciju asteroida i izbjegli da se sudari sa Zemljom", rekla je uoči udara za BBC Nancy Chabot iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Univerziteta Johns Hopkins, glavna koordinatorica za misiju NASA-e.

Pogoditi Dimorphos bio je pravi izazov jer je asteroid postao vidljiv tek u posljednjih 50 minuta prije planiranog trenutka udara. Navigacijski softver morao je prilagoditi putanju letjelice kako bi postigao direktan pogodak.

"Zbog brzine svjetlosti i udaljenosti nije izvedivo da pilot kontrolira svemirsku letjelicu. Morali smo razviti softver koji može interpretirati slike koje je snimila letjelica, shvatiti što je prava meta i izvršiti manevre korekcije kursa aktiviranjem potisnika", objasnio je Tom Statler, NASA-in naučnik.