Institut Duartiano i Pronacijski pokret jutros su izrazili zabrinutost zbog jačanja muslimanskih grupa na Haitiju jer one nemaju, kako tvrde, religijsku pozadinu, već političku s projekcijom prema Dominikanskoj Republici. Složili su se da iako su muslimani minimalno prisutni u zemlji, vlasti moraju biti na oprezu i pratiti ovaj islamski pokret jer nastoji politički utjecati u susjednoj naciji.

Wilson Gómez Ramírez, predsjednik Instituta Duartiano i Pelegrín Castillo, potpredsjednik grupe Pro Nación, rekli su da u sadašnjim okolnostima vlasti moraju biti na oprezu, jer muslimanske grupe nastoje politički utjecati na naciju čijih na hiljade građana žive kao ilegalci u Dominikanskoj Republici. Bio je to komentar dvojice građanskih čelnika na upit o publikaciji u novinama El Día, u kojoj se osvrće na "sve veću prisutnost muslimanskih grupa što počinje privlačiti pozornost na strahove od mogućih prijetnji sigurnosti regije".

Dodaju da će prisutnost muslimana na Haitiju imati veliki uticaj na zemlju, iako su državne sigurnosne agencije rekle da drže situaciju pod kontrolom. “Mislim da se mora uspostaviti nadzor koji će nam omogućiti da imamo kontrolu, uvijek poštujući slobodu bogoslužja i suvereni integritet Haitija. Haiti ima posebnu religioznost i njima su pridodane islamske filozofije koje poznaje cijeli svijet na Bliskom istoku”, rekao je Gómez Ramírez.

Castillo, koji je i potpredsjednik stranke Nacionalne progresivne snage, rekao je da je među onima koji podupiru napredak islama na Haitiju muslimanska grupa Nacija islama iz Sjedinjenih Država, koja je dio afroameričkog pokreta. Ocijenio je da je prisutnost muslimana zabrinjavajuća jer se ne radi o spontanom pokretu, već o dirigiranom i s jasnom političkom pozadinom. “Ono što mi je prije nekoliko godina rekao jedan važan crkveni diplomatski velikodostojnik je da je islam na Haitiju politički, da se očito radi u svrhu unaprjeđenja islama na Haitiju i da se na kraju pretvori u političku snagu“, rekao je Castillo.

On kaže da su sigurnosne agencije iz raznih zemalja dokumentirale više od pedeset novih muslimanskih centara na Haitiju, uključujući islamske škole slične onima koje su iznjedrile talibane koji su na kraju zavladali Afganistanom. Desetine muslimanskih organizacija probijaju se na Haitiju uz finansiranje raznih nevladinih organizacija, muslimanskih univerziteta i drugih vrsta organizacija.