Svaka zemlja ima jedan ili dva kluba koji su, može se reći, postali toliko poznati da ih i turisti poistovjećuju sa samim gradovima tih zemalja. Jedna od posebnosti Njemačke i njene Bundeslige svakako je Bayern München, klub koji je osnovan na današnji dan, 27. februara 1900. godine. 

U početku je za klub igralo sedamnaest igrača, 1. septembra 1906. godine udružili su se s Münchner Sport-Clubom (MSC). U prvoj su utakmici pobijedili lokalne rivale FC Wacker čak 8:1. Već 1910. godine bili su prvaci Bavarske lige. Sljedećih godina klub je nizao pobjede i uspješno obranio naslov, a Max „Gaberl“ Gablonsky postao je Bayernov igrač koji je postigao gol za reprezentaciju Njemačke.

Godine 1920. klub je brojio oko 700 članova, što ga je tada činilo najvećim klubom u gradu a 1932. Bayern prvi put osvaja titulu nacionalnog prvaka kada s rezultatom 2:0 u finalu pobjeđuju Eintracht Frankfurt. Pogotke su postigli Oskar Rohr i Franz Krumm.

Dolaskom nacista na vlast stanje u Bayernu dramatično se pogoršalo. Njegova vrhuška, koju su većinom činili Jevreji, diskriminirana je i protjerana iz zemlje.  Rat je ostavio brojne posljedice na igrače i navijače te usporio razvoj cijeloga kluba. Šest mjeseci nakon njemačke kapitulacije, koja je potpisana 8. maja 1945. godine, Bayern je odigrao svoju prvu poslijeratnu utakmicu. Izgubili su od FC Wackera 4:3 a 1957. su osvojili prvi DFB Pokal.

Prvu bundesligašku sezonu 1965/66 godine završili su na trećem mjestu. Do 1969.  činilo se da je osvajanje titule prvaka Njemačke nedsotižno za Bayern. Ali tada za trenera dolazi Branko Zebec koji u mlađim katergorijama kluba pronalazi Seppa Maiera i Franza Beckenbauera, a Gerd Müller, koji im se pridružio iz TSV Nördlingena, popunio je jedan od najboljih timova toga vremena. Zebec je s tim igračima, ali i svojim strogim mjerama (u što je ušla i zabrana ispijanja piva) osvojio titulu prvaka Njemačke a itese sezone su osvojili i kup.

Godina 1972. godina bila je posebno zanimljiva i uspješna za Bayern. Tada su po treći put osvojili Bundesligu, a Gerd Müller u toj je sezoni postigao 40 pogodaka, što mu je donijelo velike pohvale i divljenje kao jednom od najboljih i najefikasnijih napadača. 

Bayern se titulom prvaka Evrope okitio šest puta. Osvojili su 32 titule prvaka Njemačke a ukupno u svonjim vitrinama imaju 82 titule. Osvojene što u Njemačkoj što u međunarodnim takmičenjima.

Za Bayern je igralo nekoliko bosanskohercegovačkih fudbalera, između ostalih Radmilo Mihajlović i Zvjezdan Misimović a najpoznatiji je svakako Hasan Salihamidžić koji danas u tom klubu obavlja dužnost sportskog direktora.