Godine 2022. Reshma je podnijela tužbu protiv svog supruga Visokom sudu u New Delhiju jer se želio oženiti drugom ženom bez njenog pristanka. Sud je presudio u korist muškarca, tvrdeći da poligamija nije protuzakonita među indijskim muslimanima.

Ali Reshma nije odustala. Svjesna medijske pažnje koju je izazvao njen slučaj, stala je pred medije kako bi od Vlade zatražio da stane u kraj "neustavnoj, proizvoljnoj, nehumanoj i barbarskoj" praksi poput poligamije. Ova 28-godišnja muslimanka zahtijevala je da se to zabrani za sve zajednice u zemlji, baš kao što je to učinjeno za hinduističku većinu prije mnogo desetljeća.

Reshmin protest iskoristila je nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija da oživi staro izborno obećanje o pokretanju Jedinstvenog građanskog zakonika: kontroverznog zakona prema kojem brakovi, razvodi ili nasljedstva neće biti regulirani vjerskim zakonima manjina, ali će podlijegati zajedničkom pravu primjenjivom na sve građane.

Ali u Modijevoj polariziranoj Indiji, svaki put kada bi ova reforma bila stavljena na stol, mnoge muslimanske zajednice bi iskočile, kritizirajući da je ta mjera još jedan napad vlade na islam. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta ima oko 210 miliona muslimana, čine 15% stanovništva. Šerijatski zakon dopušta muslimanskim muškarcima da imaju do četiri žene i nema strogih pravila koja zabranjuju brak s maloljetnicama. No čini se da poligamija, u nedostatku reforme koja bi je zakopala na nacionalnoj razini, počinje odbrojavati dane u državama pod kontrolom BJP-a.

Prije nekoliko dana, sjeverna država Uttarakhand usvojila je zakon s vlastitim Jedinstvenim građanskim zakonikom koji će također proširiti monogamiju na muslimansku zajednicu. "Osim zabrane poligamije, novi zakon utvrđuje minimalnu dob za brak za oba spola", stoji u saopćenju lokalnih vlasti.

U Uttarakhandu su rekli kako se nadaju da će korak koji su poduzeli utrti put drugim regijama da slijede njihov primjer i usvoje isti zakon. Slijedeća država koja će uvesti zakon koji će zabraniti poligamiju bit će Assam, na sjeveroistoku zemlje, dom 35 miliona muslimana. Vijest je nedavno objavio Himanta Biswa Sarma, premijer ove države.

„Da muškarci imaju više žena bila je uobičajena praksa u staroj Indiji. Nakon stjecanja nezavisnosti 1947. godine, mnogi su se glasovi digli protiv toga, a zatim je došao Poseban zakon o braku, 1954. i Zakon o hinduističkom braku, 1955. koji su zabranili poligamiju za Hinduse, Budiste, Jainiste i Sikhe. Međutim, muslimanski osobni zakon iz 1937. dopušta muslimanu da oženi do četiri žene odjednom,” objašnjava Nava Thakuria, pravnik i novinar sa sjedištem u Assamu.

„Nijedna vlada nema pravo dovoditi u pitanje šerijatski zakon. Nadalje, zabrana poligamije nema mnogo smisla jer podaci pokazuju da vrlo malo muškaraca muslimana ima ili želi više žena“, dodaje. Dok čelnici BJP-a i mnoge feminističke organizacije pozdravljaju svaki zakon kojim se ukida poligamija, muslimanski političari i aktivisti kažu da je ovaj potez samo jedan korak u kontramuslimanskom križarskom ratu vladajuće stranke.

Modijeva vlada već četiri godine daje krila hinduističkim ekstremistima s politikom koja nastoji rastjerati najveću vjersku manjinu u zemlji, što je često izazivalo eksplozije nasilja nad muslimanima, uz pozive čak i na genocid od strane nekih političara BJP-a.

Ta gigantska zemlja u aprilu održava predsjedničke izbore. Sve govori da će Modi obnoviti i treći mandat na čelu Indije. BJP osigurava više glasova uvođenjem starih rasprava poput poligamije. No, također je istina da su posljednjih godina i sama udruženja muslimanskih žena pozvala na prestanak prakse koju smatraju ozbiljnom povredom dostojanstva i prava žena.