Ukrajina će dobiti novog ministra obrane, objavio je u nedjelju navečer njen predsjednik Volodimir Zelensky. Ministarstvo treba "nove pristupe i druge formate interakcije s vojskom i društvom", objasnio je prije nego što je objavio da će Rustem Umerov, musliman i krimski Tatar, zamijeniti Oleksija Reznikova, što je, čini se, dodatna potvrda da Ukrajina namjerava osloboditi okupirani poluotok. Reznikov je u ponedjeljak podnio ostavku, tvrdeći da je ispunio ključne zadaće koje je dobio imenovanjem u novembru  2021.

Odluka nije iznenađenje. Glasine o skorom otkazu pojačale su se prošle sedmice. Reznikovljev položaj oslabio je nakon nekoliko novinarskih istraživanja koja su dovela do optužbi za korupciju u ministarstvu. Reznikov nije lično optužen, ali njegov se imidž u javnosti pogoršao, bacajući sjenu na nastojanja Zelenskog da iskorijeni korupciju u državnim institucijama. Njegovo ministarstvo također je kritizirano od strane sektora civilnog društva zbog očite sporosti u ažuriranju ukrajinske vojne proizvodnje.

U isto vrijeme, Reznikov je u svojoj ostavci naglasio da je nadgledao naporan put Ukrajine ka isporuci mnoštva modernog oružja. Više od 50% prvobitno osvojenog ukrajinskog teritorija oslobodile su ukrajinske trupe, istaknuo je Reznikov.

Dugo očekivano imenovanje njegove zamjene, Rustema Umerova (41), dočekano je s opreznim optimizmom. Umerov ima iskustva u korporativnim i državnim strukturama, nakon što je upravljao kompliciranim Fondom za državnu imovinu i bio član parlamenta 2019.-2022. Očekuje se da će biti bolji od advokata Reznikova u racionalizaciji ponekad sporog i birokratskog ministarstva.

Budući da se čini da će se rat nastaviti u 2024., njegov bi ishod mogao ovisiti o sposobnosti Ukrajine i njezinih partnera da povećaju inovacije i proizvodnju u sektoru odbrane. Proizvodnja dovoljno bespilotnih letjelica bila je posebna briga, a privatne kompanije i volonteri kritizirali su ministarstvo zbog presporosti.

Umerov je nekada bio izvan najužeg kruga Zelenskog, ali njegov značaj je porastao. Sudjelovao je u pregovorima između Ukrajine i Rusije u martu 2022. u Istanbulu. Govori turski i ima jake veze s Turskom, gdje živi veliki broj krimskih Tatara. Također je bio dopredsjedavajući parlamentarne grupe koja je nastojala razviti odnose s Turskom i Saudijskom Arabijom.

Dvije zemlje su imale važnu ulogu u ratu. Turska ima značajnu pomorsku prisutnost u Crnom moru i podržava ukrajinski izvoz žitarica, dok je Saudijska Arabija nedavno bila domaćin sastanka na vrhu koji je okupio Ukrajinu i mnoge "neutralne" zemlje. Potonji je također pomogao ostvariti veliku razmjenu zarobljenika prošlog septembra.

Ukrajina sve više radi na izgradnji odnosa izvan uobičajenog kruga svojih pristaša, uglavnom smještenih na kolektivnom Zapadu, dok nastoji izvršiti veći pritisak na Rusiju. Stoga će Umerovljevi tamošnji kontakti vjerojatno dobro doći. Njegovo imenovanje može se protumačiti i kao odlučno ponavljanje da je "Krim Ukrajina". “Zamislite da priđete ministru odbrane, koji je krimski Tatar, s prijedlogom da se Ukrajina treba odreći Krima u zamjenu za primirje s Rusijom”, uobičajena je reakcija.

Umerov je rođen 19. aprila 1982. u u gradu Samarkandu u Uzbekistanskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Porodica se kasnije vratila u Ukrajinu nakon što je krimskim Tatarima prognanim pod Staljinom dopušten povratak u domovinu. Umerov je stekao visoko obrazovanje na Nacionalnom tehničkom univerzitetu Ukrajine "Politehnički institut Igor Sikorsky" u Kijevu i započeo svoju karijeru u telekomunikacijama i informacijskoj tehnologiji kao suosnivač investicijske firme ASTEM.

Godine 2019. započeo je svoju političku karijeru nakon što je izabran za zastupnika u ukrajinskom parlamentu u okviru proevropske stranke Holos. Od tada je Umerov igrao važnu ulogu u parlamentu u vezi s prijedlozima zakona i odlukama o Krimu do 2022. Također je bio dio ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE).

Tatari, narod turskog porijekla bio je najbrojnija etnička grupa na poluotoku prije nego što ga je Rusija prije 250 godina anektirala i podvrgnula represiji, što je kulminiralo deportacijom svih njih 1944. u Centralnu Aziju. Represije su obnovljene nakon što je Rusija ponovno anektirala regiju 2014. godine, a  krimski Tatari među najžešćim su pristašama vraćanja poluotoka pod ukrajinsku kontrolu. Umerov je vrlo cijenjen član zajednice krimskih Tatara u Ukrajini, koji je bio savjetnik bivšeg čelnika njezinog predstavničkog tijela, Mustafe Džemileva.

Konačno, s muslimanskim ministrom obrane i jevrejskim predsjednikom, Ukrajina se još više udaljava od slike "nacističke države" koju Rusija tako mukotrpno propagira.

Iako Umerovljevo imenovanje tek treba odobriti parlament, očekuje se da će se to dogoditi ove sedmice, a Zelenski će tamo imati većinu. U međuvremenu se očekuje da će Reznikov postati ambasador zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Reznikov bi mogao nastaviti igrati važnu ulogu u izgradnji oružane koalicije, budući da je Ukrajini potrebna veća podrška u provođenju njene kontraofanzive.